O ştire falsă a fost distribuită intens în mediul virtual, iar Ministerul Apărării Naţionale a luat imediat poziţie în acest caz.
Care este fake news-ul ce s-a răspândit pe Facebook?
“Trafic militar uriaș pe Otopeni. Zeci de avioane militare decolează de ieri de pe Otopeni cu destinația Ucraina. Se transferă la greu echipament militar și probabil trupe.
Normal că jurnaliştii români nu acoperă subiectul pentru că au fost plătiţi să panicheze covidian populaţia, să îi înşele, să ne injecteze”, este mesajul halucinant ce a circulat pe reţeaua de socializare.
Mesaj tranşant din partea MApN: Vă semnalăm o știre falsă! Nu redistribuiţi informaţii fără o minimă verificare
„Atenție la neatenție!
Vă semnalăm o știre falsă care este distribuită pe rețelele de socializare. Informațiile din această postare nu au nicio legătură cu realitatea, titlul postării este: Trafic militar uriaș pe Otopeni.
Găsiți pe această platformă: https://inforadar.mapn.ro/ ghiduri practice referitoare la modalitățile prin care vă puteți feri de acțiunile de dezinformare. Reiterăm îndemnul de a vă informa din surse oficiale.
Nu uitaţi, puterea stă în cei mulţi. În lupta cu dezinformarea, puterea stă şi în fiecare dintre noi. Nu redistribuiţi informaţii fără o minimă verificare”, se arată în mesajul postat de reprezentanţii Ministerului Apărării, luni seara.
Ministrul rus de Externe cere ţărilor să nu mai vândă arme Ucrainei
Moscova a transmis luni un avertisment, cerând să nu se mai furnizeze arme Kievului pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei, transmite agenţia DPA.
“Chemăm toate ţările responsabile cu care comunicăm – şi Turcia este una dintre ele – recomandându-le insistent să analizeze situaţia şi declaraţiile belicoase constante ale regimului de la Kiev şi le avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste”, a declarat luni ministrul de Externe Serghei Lavrov, citat de TASS din Egipt, unde acesta efectuează o vizită de lucru.
Avertismentul şefului diplomaţiei ruse intervine pe fondul livrărilor de drone de luptă de către Turcia, pentru care Ucraina a semnat un contract în 2019. În jur de şase au fost deja livrate, conform mass-media.
Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, în decembrie trecut au fost încheiate alte contracte pentru livrarea de drone de luptă, inclusiv muniţii, precum şi privind construcţia unor nave de patrulare.
Sursa foto: Dreamstime