Programul de Burse şi Premii „Henri Coandă” se adresează elevilor şi studenţilor care participă la competiţii internaţionale, care presupun realizarea unei soluţii tehnice (bun, serviciu sau aplicaţie specifică cercetării aplicative şi inovării).
„E un program ambiţios, un program pe care ne dorim să îl extindem şi să îi creştem bugetul, pentru că astăzi vorbim de 1,5 milioane lei. Sunt 150 de premii şi, ştiţi bine, sunt premii consistente.
Am ţinut foarte mult la asta şi mulţumesc consilierilor mei care m-au împins să nu reducem cuantumul premiilor. Mai bine dăm premii mai puţine, dar să fie o sumă substanţială. Şi vorbim de 12.000 de lei, 9.000 de lei, 6.000 de lei – premiile I, II şi III, la nivel internaţional”, a spus Sebastian Burduja.
Premierea elevilor și studenților, proiect de țară
Ministrul a precizat că ideea programului „Henri Coandă” a pornit de la faptul că tinerii români participau la o serie de competiţii internaţionale, diferite de olimpiade, care nu făceau parte din sfera Ministerului Educaţiei.
Burduja a declarat că elevii şi studenţii premianţi „Henri Coandă” reprezintă un adevărat proiect de ţară.
„Vă cunosc deja, v-am urmărit, v-am văzut purtând tricolorul pe marile scene ale lumii, v-am văzut inventând de la roboţi până la noi cercetări în domeniul medical, până la un habitat care în spaţiu poate găzdui, am înţeles, 45.000 de locuitori şi multe alte lucruri pur şi simplu fascinante. Şi le-aţi făcut toate acestea fără complexe, pe cele mai prestigioase scene competiţionale ale lumii”, a spus Burduja.
Pe de altă parte, ministrul a admis că implementarea programului „nu a fost deloc” un lucru uşor.
„Prin meandrele birocraţiei româneşti să duci un proiect de la idee până la premii efective a fost provocare şi vreau să mulţumesc în mod deosebit echipei Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării”, a spus el.
Tinerii cercetători sunt chemați să lucreze pentru România
Sebastian Burduja i-a îndemnat pe tinerii cercetători să nu „aibă complexe în faţa nimănui”, să nu lase pe nimeni „să le taie aripile”, dar şi să revină în ţară, chiar dacă vor alege la un moment dat să plece din România.
„Aveţi toate motivele să fiţi foarte mândri de ceea ce aţi făcut până acum şi de premiul pe care îl primiţi astăzi şi de faptul că sunteţi prima promoţie de premianţi <<Henri Coandă>>. Vă rog să îi urmaţi exemplul, să nu aveţi niciun fel de complex în faţa nimănui. Şi ştiu că am mai spus-o, dar să nu lăsaţi pe nimeni să vă taie aripile. Suntem foarte buni la asta în România. Dar încercaţi să ne toleraţi, să ne ignoraţi dacă trebuie şi să mergeţi înainte pe drumul pe care vi l-aţi ales. Şi să nu uitaţi niciodată de unde aţi plecat. Chiar dacă plecaţi din ţară, vă rog să vă întoarceţi”, a spus ministrul.
Burduja a mai precizat că Henri Coandă a fost fiul generalului Constantin Coandă, dar că în perioada în care a urmat la Paris cursurile şcolii primare şi secundare era un elev „foarte slab”. În 1989 a fost trimis la Iaşi, pentru a-şi urma studiile la liceul militar.
„La Iaşi cunoaşte doi profesori excepţionali – Garabet Ibrăileanu şi A. D. Xenopol. Unul de literatură, celălalt de istorie. Iată deci importanţa mentorilor, pe care şi dumneavoastră îi aveţi. Şi Henri Coandă, culmea, se îndrăgosteşte de matematică şi descoperă şi aviaţia şi devine un elev – nu bun – excepţional. Termină liceul în 1903 şi în 1905, deci la 19 ani, face prima machetă a unui avion propulsat de o rachetă, pentru armata română”, a spus Burduja.