Ministerul Comunicaţiilor a aprobat spre finanţare proiecte IT&C în valoare de 146,8 milioane de euro, din care aproximativ 90 milioane de euro vor fi asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), a anunţat, luni, instituţia.
Pentru sectorul e-guvenare (operaţiunea 3.2.1) au fost aprobate 15 proiecte în valoare totală de aproximativ 180 milioane de lei, contractele fiind deja semnate, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.
„Pentru a încuraja absorbţia fondurilor structurale şi pentru a oferi posibilitatea înscrierii a câtor mai multe proiecte în vederea finanţării, Ministerul Comunicaţiilor a decis lansarea unui nou apel pentru această operaţiune. Începând cu data de 9 septembrie MCSI a început înscrierea de noi proiecte de e-guvernare”, se arată în comunicat.
Suma maximă pentru un proiect, 12,5 mil. lei
Suma totală alocată acestui apel de proiecte este de 142 milioane de lei, din care aproximativ 116 milioane lei de la FEDR şi 26 milioane lei de la bugetul de stat.
Potrivit minsterului, suma maximă cu care poate fi finanţat un proiect ajunge la 21,5 milioane de lei la nivel naţional şi respectiv 5,5 milioane de lei la nivel local.
Rata de cofinanţare este de 100% pentru ordonatorii de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor pentru şomaj, după caz, şi 98% pentru pentru celelalte categorii de solicitanţi eligibili.
243 de proiecte înregistrate
„Pentru acest apel au fost înregistrate on-line un număr de 243 proiecte, dintre acestea 226 proiecte intrând în etapa de verificare a criteriilor administrative şi a eligibilităţii”, se spune în comunicat.
Pentru operaţiunea 3.1.1, care are drept beneficiari şi IMM-urile, din 162 de proiecte selectate Ministerul Comunicaţiilor a semnat deja 127 de contracte de finanţare în valoare totală de circa 8,9 milioane de lei.
În cadrul operaţiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un număr de 26 de proiecte, din care au fost semnate 11 proiecte în valoare totală de aproximativ 114,7 milioane de lei.
„Ministerul Comunicaţiilor are în vedere contracte cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Universitatea din Piteşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa din Iaşi şi Universitatea Babes-Bolyai dar nu numai”, se mai spune în comunicat.
Pentru operaţiunea 3.2.2 (interoperabilitate), din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 55,3 milioane de lei.
În cadrul operaţiunii 3.1.4 au fost selectate un număr de şapte proiecte ce se află în curs de contractare având ca beneficiar Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Scopul acestora este conectarea unui număr de 2.302 unităţi şcolare la Internet de bandă largă, iar valoarea lor totală este de 164,907 milioane de lei.
De asemenea, ministerul a evaluat alte 37 de proiecte depuse în cadrul operaţiunii 3.2.4 local (e-sănătate), urmând să înceapă procedura de selecţie a proiectelor.
„Pentru această operaţiune, Ministerul Comunicaţiilor a semnat un contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii, parte a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, având ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, pentru proiectul «Implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică»”, se precizează în comunicat.
Proiectul în valoare de 88 milioane de lei, din care asistenţă nerambursabilă se ridică la 71 milioane de lei, îşi propune să îmbunătăţească calitatea actului medical şi să optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică.
„Acest lucru presupune monitorizarea în timp real a necesarului şi consumului de medicamente în România, eliminarea erorilor de medicaţie şi a fraudelor din actualul sistem de prescripţie, implementarea unui sistem de control/supervizare a prescripţiei, prelucrarea şi schimbul de informaţii medicale şi accesul cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate”, se mai spune în comunicat.
Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurări de Sănătate, aproximativ 30.000 medici şi 5.350 farmacii care au contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate dar şi cei aproximativ 12 milioane de asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate din România.
SURSA: Mediafax