"În cele patru luni de când sunt ministru, în majoritatea timpului am vorbit de chestiuni care s-au întâmplat sau se întâmplă la Ministerul Comunicaţiilor, pe care dvs. le vedeţi şi la televizor. Vorbim despre ceea ce înseamnă Poşta Română, de dorinţa Guvernului de a privatiza cele 46% pe care statul le deţine la Telekom. S-a discutat foarte mult şi de tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală şi de faptul că de la Convenţia de la Geneva din 2006 şi până astăzi statul român nu a reuşit să facă acest lucru, având ca termen 17 iunie 2015. Încercăm să asigurăm un cadru legal care să ne dea un delay în acest sens. Ştiţi despre proiectul Ro-Net, deşi când am venit la minister eram un pic sceptic că vom putea să-l implementăm. Încep să devin din ce în ce mai optimist, doar că până la sfârşitul anului încă nu am siguranţa că vom aduce în cele 783 de localităţi această infrastructură. Să vedem ce se va întâmpla până la sfârşitul anului', a spus Grindeanu, la cea de-a 19-a ediţie a conferinţei telecom 'Ziua Comunicaţiilor',
Potrivit MSI, reţeaua de distribuţie prin intermediul căreia 783 de de localităţi din România vor fi conectate la Internet până la sfârşitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri. Conectarea la Internet în bandă largă /broadband/ a respectivelor localităţi va fi implementată în cadrul proiectului ''Ro-Net: Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale'' şi în care MSI are calitate de aplicant-beneficiar începând cu data de 18 decembrie 2014.
Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de 377.838.279,59 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă /FEDR/ este de 252.281.871,95 lei.
Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-Net vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Noua reţea de distribuţie va avea aproximativ 4.843 kilometri.
Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI – Telekom Communications şi Telekom Mobile – vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în perioada eligibilă a programului de finanţare care se încheie la 31 decembrie 2015. Conform contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.
La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband.
AGERPRES