Ministerul Culturii va rambursa companiilor românești producătoare de film 30% din cheltuielile lor, a anunțat, vineri, ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Ministerul Culturii va rambursa companiilor românești producătoare de film 30% din cheltuielile lor
În perioada anilor 2024-2026, Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film, va rambursa companiilor românești producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul țării.
În ultimul an, au fost depuse eforturi considerabile pentru a transfera un program către Ministerul Culturii și a înființa Oficiul pentru Film și Investiții Culturale, care va administra schema de ajutor de stat și va fi o punte de colaborare între administrația publică și industriile creative. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, este convinsă că toate proiectele în așteptare vor fi analizate și soluționate în lunile următoare. Membrii Comisiei de Film au analizat deja primele cereri de plată depuse în sesiunile trecute. Oficiul de Film va efectua plățile aprobate în următoarele două săptămâni.
Potrivit spuselor sale, îndeplinirea angajamentelor asumate față de producătorii locali și internaționali, precum și deschiderea noului apel de proiecte sunt pași esențiali pentru a transforma România într-o locație de producție competitivă. Noul apel pentru proiecte se va deschide pe data de 25 iulie 2024.
Executivul va aproba ultimele modificări ale programului de cash rebate
Guvernul României va aproba, în ziua următoare, ultimele modificări ale programului de cash rebate, în urma unor consultări ample cu reprezentanții industriei. Procedura aplicabilă noului apel de proiecte a fost deja publicată pe site-ul Oficiului de Film. Va apărea în Monitorul Oficial în zilele următoare.
Repornirea programului va determina marile producții internaționale să aleagă România. Acest lucru va aduce beneficii nu doar industriei de film, ci mai ales economiei naționale. În perioada anilor 2024-2026, producția de film va atrage în România investiții directe de peste 350 de milioane de euro.
„Am avut plăcerea să particip la Panelul “România ca destinație pentru coproducțiile internaționale”, din cadrul Festivalului Internațional de Film din Transilvania. A fost o oportunitate deosebită de a explora avantajele și parteneriatele care pot consolida poziția României ca destinație preferată pentru cineaști.
Talentul excepțional al profesioniștilor noștri și poveștile deosebite pe care le-au creat au atins publicul din întreaga lume și au câștigat recunoaștere internațională pentru dăruirea și priceperea lor. Cu toate acestea, recunoașterea internațională și premiile pe care le-am primit au fost umbrite de eforturile noastre de a gestiona programul cash rebate inițiat în 2018. (…)
Mulțumesc tuturor celor prezenți, astăzi, E.S Dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Republicii Franceze în România, Martin Blaney, corespondent internațional, producătorilor Gabriela Suciu-Pădurețu, David Zitzlsperger, Vlad Rădulescu, Sophie Holland, director de casting, Anei Mirea, manager al Oficiului de Film, pentru contribuția lor la promovarea și dezvoltarea culturii românești. De asemenea, îmi exprim recunoștința față de întreaga echipă TIFF! Eforturile lor au contribuit puternic la industria filmului românesc și au consacrat România pe harta festivalurilor internaționale de film”, a scris, joi seară, Raluca Turcan pe contul ei de Facebook.