Deficitul bugetului general consolidat în primele zece luni din anul 2022 s-a încheiat cu un deficit de 47,12 miliarde de lei, suma fiind în scădere față de deficitul de 47,98 miliarde de lei înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Exprimat în termeni de Produs Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere de 0,68% în primele zece luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, mai precis de la 4,06% din PIB la 3,37% din PIB.
Veniturile bugetului general a ajuns la suma de 378,80 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2022, cu 22,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția acestora fost influențată în mare parte de avansul veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri și servicii), contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene și impozitului pe profit.
Încasările generate de impozitele pe salarii și venit au totalizat 27,46 miliarde de lei în intervalul ianuarie – octombrie, acest lucru însemnând o creștere de 17,7% (an/an), susținută de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (+49,4%), declarația unică (+36,1%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+25,1%). Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,3%. În același timp, dinamica acestei categorii de încasări a fost influențată și de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din domeniul construcțiilor.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 115,47 mld lei în primele zece luni
Contribuțiile de asigurări au contribuit cu o sumă de 115,47 miliarde de lei în primele zece luni, în creștere cu 10,0% față de anul trecut. Ca și în cazul impozitului pe salarii, evoluția contribuțiilor este inferioară dinamicii fondului de salarii, aceasta fiind influențată de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din construcții.
Începând cu luna septembrie, contribuțiile au fost influențate de modificarea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale salariaților din domeniul construcțiilor, agricol și industriei alimentare (de la 30.000 de lei lunar la 10.000 lei lunar) și de măsura de stabilire a bazei de calcul lunar la nivelul salariului minim brut pe țară pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu jumătate de normă.
Încasările nete din TVA au înregistrat 76,99 mld lei în primele zece luni
În același timp, încasările din impozitul pe profit au generat o sumă de 24,86 mld lei în intervalul inauarie – octombrie, consemnând o creștere de 33,8% (an/an), susținută atât de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (30,2% an/an, respectiv +5,4 mld lei), cât și de impozitul pe profit virat de băncile comerciale (+0,9 mld lei).
Respectiv, încasările nete din TVA au înregistrat suma de 76,99 miliarde de lei în primele zece luni, în creștere cu 19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 23,27 miliarde de lei în întervalul ianuarie – octombrie.