Ministerul de Finanțe apelează din nou la economiile românilor. Titlurile de stat sunt prezentate de guvernanți ca o opțiunea avantajoasă de economisire pentru populație.
Sunt scutite de impozit pe dobândă, care este gândită de Finanțe ca fiind cel puțin egală cu rata anuală oficială a inflației.
Ministerul de Finanțe apelează din nou la economiile românilor. Noi emisiuni de titluri Tezaur
Ministerul Finanţelor emite, începând de luni, trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 2,95%, 3,35% şi 3,65%, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Conform Ministerului Finanţelor, titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.
„Titlurile de stat emise în cadrul programului Tezaur reprezintă, în continuare, o modalitate de economisire avantajoasă pentru populaţie. De aceea, încurajez toate persoanele fizice care dispun de lichidităţi să beneficieze de avantajele acestui program şi să subscrie pentru titlurile Tezaur prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului sau ale Poştei Române”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Titlurile de stat pot fi cumpărate între 7 – 28 iunie 2021 de la unităţile Trezoreriei Statului, între 7 – 24 iunie 2021 pentru mediul rural şi 7 – 25 iunie 2021 pentru mediul urban, prin Compania Naţională Poşta Română.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
Titlurile sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans
De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.
„Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile”, se precizează în comunicat.
Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.