Anunțul momentului pentru plătitorii de taxe. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor a venit cu vești bune pentru plătitorii de taxe. Acesta a scos la iveală ce se va întâmpla, de anul viitor, cu Codul Fiscal.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Finanțe, Alin Chitu, a declarat, în cadrul conferinței „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, că anul viitor nu vor exista modificări bruște în ceea ce privește taxele.
„Noi suntem acum, cel puţin pentru anul acesta, în grafic în ceea ce priveşte modificările legislative. Am avut OG 16, prin care au fost luate o serie de măsuri, unele nu au fost confirmate de Parlament, dar chiar şi aşa obiectivele noastre pentru anul 2023 sunt atinse, deci nu avem o presiune din perspectiva unor modificări bruşte, ca să ne ţinem de calendarul asumat”, a spus acesta în cadrul conferinței organizate de PwC România, răspunzând la o întrebare în acest sens.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost și el prezent la acest eveniment și a precizat că nu ar trebui să mai existe, anul viitor, modificări ale Codului Fiscal.
„Anul 2023 nu ar trebui să mai aducă nicio modificare a Codului fiscal, chiar dacă toate modificările făcute prin OG 16 nu au dus la creşterea taxelor şi impozitelor principale, ci au fost ajustări şi lucruri puse într-un făgaş normal, vorbesc de cotele de TVA unde existau nişte discrepanţe care nu aveau logică. În 2023 nu se va mai face nicio ajustare, cel puţin din discuţiile de până acum, şi este normal acest lucru”, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș.
Codul Fiscal a suferit mai multe schimbări
Una dintre schimbările Codului Fiscal, care va intra în vigoare de anul viitor, îi are în vizor pe românii care au venituri din PFA-uri sau SRL-uri. Aceștia vor trebui să plătească noi taxe și să respecte noi plafoane pentru plata contribuțiilor.
Consultanții fiscali au venit cu mai multe recomandări pentru acești români, mai ales că aceștia vor scoate din buzunar sume mai mari pentru dividende cât și pentru salarii. Una dintre recomandările specialiștilor este alegerea între PFA și SRL.
„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.
Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.”, explică Adrian Benta, consultant fiscal.