Ultima emisiune de certificate de trezorerie a Ministerului de Finanţe s-a vândut sub valoarea programată. Având în vedere faptul că în această perioadă banii din piaţă sunt din ce în ce mai rari.Valoarea programată a ultimei emisiuni era de un miliard de lei. Din piaţă, au venit ordine de cumpărare doar pentru 851 milioane lei, sumă care, în condiţiile date, reprezintă un succes. Totuşi, valoarea colectată este de peste trei sferturi.. Randamentul mediu este de 10,99%, cu
Ultima emisiune de certificate de trezorerie a Ministerului de Finanţe s-a vândut sub valoarea programată. Având în vedere faptul că în această perioadă banii din piaţă sunt din ce în ce mai rari.
Valoarea programată a ultimei emisiuni era de un miliard de lei. Din piaţă, au venit ordine de cumpărare doar pentru 851 milioane lei, sumă care, în condiţiile date, reprezintă un succes. Totuşi, valoarea colectată este de peste trei sferturi.. Randamentul mediu este de 10,99%, cu 0,12 puncte procentuale sub cel din licitaţia anterioară.
Cea mai recentă licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni a fost realizată la 6 iulie, când Finanţele au vândut certificate de 1,47 miliarde lei, sub valoarea programată, de două miliarde lei, la un randament mediu de 10,87%, în scădere cu 0,17 puncte faţă de cel de la licitaţia anterioară
După primele cinci luni ale anului, plăţile ministerului sub formă de dobânzi ale trezoreriei statului au totalizat 2,335 miliarde de lei (aproximativ 550 de milioane de euro), respectiv 0,4% din PIB, în creştere cu 63,5% faţă de 1,428 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Trezoreria statului ar mai putea atrage în iulie încă un miliard de lei de la bănci printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, planificată pentru 27 iulie.
O dovadă în plus a faptului că această perioadă are un caracter aparte este faptul că suma atrasă de minister în acest (47,8 miliarde lei) este de aproape zece ori mai mare decât intervalul similar din 2008 (4,84 miliarde lei).