Ce reduceri se vehiculează?
Ministerul de Interne poate face o reducere a cheltuielilor bugetare de circa 600-650 de milioane de lei, în timp ce Ministerul Educației va cere bani în plus la următoarea rectificare bugetară, potrivit unor surse liberale.
„De la bunuri și servicii propunem o diminuare de3 200 de milioane de lei. Reducem deplasări, reducem achiziții … De la capitolul cheltuieli de personal am propus să implementăm memorandumul din 2022. În jur de 600-650 de milioane de lei poate fi reducerea la MAI”, precizează surse liberale.
Potrivit surselor citate, Ministerul Digitalizării a trimis premierului o analiză conform căreia este propusă o reducere a cheltuielilor de 160 milioane de lei și o reducere a schemei de personal de 20-30 de angajați.
„La Ministerul Educației a fost făcută o analiză, iar concluzia a fost că nu există posibilitatea să reducă cheltuielile, ci, din contră, ministerul va cere o suplimentare a fondurilor la următoarea rectificare. Sunt 1.200 de consilieri în școli care urmează să fie angajați, sunt sedii care trebuie refăcute…”, au menționat sursele din PNL.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere. Analiza propunerilor ministerelor de reducere a cheltuielilor bugetare, cerută de premier, va fi derulată la următoarea şedinţă a Executivului, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Potrivit acestuia, până miercuri după-amiază majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
Procesul de centralizare, în derulare
Cărbunaru a informat că analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea şedinţă a Executivului.
„Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat şi anul trecut. Un an complicat, dar care a permis şi ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice şi încurajarea investiţiilor.
Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investiţiile alocate de Guvern din bugetul naţional anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei. Deci, în continuare, sunt investiţiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar, în acelaşi timp, frânând cheltuielile statului, instituţiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcţionarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiţii.
Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului şi vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare şi vă asigurăm că, după modelul anului trecut, şi anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a explicat Cărbunaru.