Ministerul Dezvoltării ia măsuri după cutremure: Ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici

Sursa: Facebook

Suma totală solicitată de către Ministerul Dezvoltării pentru cele 30 de proiecte incluse în Proiectul național de consolidare a clădirilor este de 856 de milioane de lei. Între cele 30 de proiecte se află și 15 unități de învățământ.

15 instituţii de învăţământ, 8 clădiri administrative, 3 edificii socio-culturale, 2 unităţi de sănătate şi 2 blocuri de locuinţe au fost incluse în lista celor care pot primi finanţare odată ce autorităţile locale depun documentele necesare. Clădirile sunt din Bucureşti, Argeş, Botoşani, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu, Teleorman, Tulcea şi Vaslui, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 856 de milioane de lei, arată comunicatul de presă al MDLPA.

Acestea se adaugă primelor 50 de proiecte selectate pe 1 martie, în valoare de 738 de milioane de lei, şi, în urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentaţia necesară pentru încheierea contractelor de finanţare. Odată încheiate aceste contracte, întrucât finanţarea este asigurată din fonduri publice, se va derula procedura de achiziţie publică, iar ulterior pot începe lucrările de consolidare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii, mai indică sursa citată.

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanţare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Examen de atestare pentru experții tehnici

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialişti atestaţi, a anunţat ministrul Cseke Attila, care a adăugat că vor fi atestaţi inclusiv noi experţi în siguranţă seismică.

După cum este cunoscut, în vederea soluţionării situaţiei experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte, Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 şi iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experţi tehnici şi 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experţi tehnici în rezistenţă mecanică şi stabilitate pentru construcţii civile, industriale si agricole, domeniile legate de siguranţa seismică, mai arată comunicatul de presă al MDLPA.

„Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila, potrivit sursei citate.

Gorjul are un singur expert tehnic

Ministrul a arătat că „în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc”.

„De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în judeţul Buzău. În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat”, a adăugat Cseke Attila.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, MDLPA organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii.

Examenele, de tip test-grilă şi fără probă orală, vor fi susţinute, şi de această dată, cu sprijinul universităţilor de specialitate.

Ministerul mai spune că înscrierile pentru susţinerea examenelor sunt realizate exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop: https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere