Declarațiile făcute marți seara cu privire la bugetul Ministerului Dezvoltării vin în contextul în care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) este un partener instituţional care discută direct cu autorităţile publice locale atunci când există o nevoie de finanţare la nivel local şi că este unul dintre ministerele avizatoare în cazul ordonanţei privind organizarea centrelor de vaccinare.
„Cred că domnul ministru Voiculescu a avut aici o eroare de comunicare, pentru că acele sume de care dânsul a vorbit nu există la Ministerul Dezvoltării în prezent dintr-un motiv foarte simplu: nu avem Legea bugetului de stat aprobată. Cheltuieli cu această destinaţie de vaccinare, în mod logic, nu puteau fi prevăzute anul trecut, pentru că anul trecut în ianuarie nu eram în această situaţie de pandemie”, a spus ministrul Dezvoltării, într-o emisiune la B1 TV.
Ministerul Dezvoltării a dat mai multe soluții
În plus, ministrul Cseke Attila a precizat că ministerul pe care îl conduce a dat mai multe soluții de îmbunătățire a acestui proiect în ultimele două zile.
„Noi avem suportul de specialitate pe partea de administraţie cu care putem să venim să ajutăm şi vom ajuta întotdeauna orice act normativ al Guvernului pe partea de administraţie. În ceea ce priveşte bugetarea acestor activităţi, şi aici un dialog întotdeauna este absolut necesar şi nu aş vrea să mă pronunţ în locul iniţiatorului, pentru că până la urmă Ministerul Sănătăţii este iniţiatorul acestei ordonanţe de urgenţă, dar este cert că la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în bugetul actual, care este 1/12 din bugetul anului trecut – aceasta este Legea finanţelor publice -, nu există titluri, capitole legate de finanţări pe campanie COVID sau vaccinare, pentru că pur şi simplu anul trecut nu au existat”, a afirmat Cseke Attila.
Se caută soluții
Ministrul a mai precizat marți seara că se caută soluții pentru ca finanțarea dotării centrelor de vaccinare să se facă cu fonduri de la Bucureşti, pentru a nu fi acoperite de autorităţile locale.
„Autorităţile locale trebuie să aibă siguranţa că aceste cheltuieli – care pot fi nu puţine, mai ales cu dotarea acestor cabinete, pentru că vorbim de ceva nou, nu vorbim de ceea ce există şi putem să le relocăm – vor fi asigurate din diverse surse, dar ele vin din partea statului”, a precizat ministrul.
Mai mult decât atât, acesta a precizat că în cazul centrelor de vaccinare din interiorul spitalelor finanţarea se face de la bugetul de stat prin transfer la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, având în vedere că şi medicii sunt plătiţi astfel.
Sursă foto: Facebook Cseke Attila