Ministerul Dezvoltării, un nou program guvernamental pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din România

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Începând cu anul 2023, Ministerul Dezvoltării va derula un nou program de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Anunțul a fost făcut de către ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că începând cu data de 3 ianuarie 2023, de la ora 10.00, solicitanții au la dispoziție 60 de zile pentru a încărca în platforma digitală investitii.mdlpa.ro cererea de finanțare, raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, dacă solicită finanțare integrată.

Care este bugetul proiectului?

Pentru anul viitor, bugetul alocat proiectului este de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament, finanțarea fiind de 100%. De asemenea, acesta a menționat că ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

„Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul programului, vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit”, a transmis Cseke Attila.

De la bugetul de stat se pot finanța, de asemenea, cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute.

Mai multe contracte semnate prin PNRR

Vă reamintim că pe data de 23 decembrie, Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat 32 de noi contracte finanțate prin componenta C5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Contractele s-au încheiat între Ministerul Dezvoltării și autoritățile publice locale din 13 unități administrativ teritoriale (UAT-uri) și însumează în total 223.280.778,15 lei. Acestea vizează reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri rezidențiale multifamiliale și a unor clădiri publice.

Prin cele trei componente PNRR, s-au semnat până în prezent, 1.839 contracte de finanțare.

Iar acestea nu au fost singurele contracte semnate recent prin PNRR. Pe data de 21 decembrie, Ministerul Dezvoltării a aprobat 129 de noi proiecte, în valoare totală de 446 de milioane de lei, în 96 de localități, finanțate prin Planul pentru Redresare și Reziliență (PNRR).