Ministerul Economiei din Germania, despre redresarea PIB-ului

În raportul său lunar, Ministerul Economiei din Germania nu estimează o înrăutăţire a declinului activităţii economice.

Conform datelor revizuite publicate luna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020, conform Agerpres.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Creșterea masivă a prețurilor la energie au avut efecte negative

„Creșterea masivă a prețurilor la energie și-a pus amprenta în semestrul de iarnă”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Scăderea puterii de cumpărare, subțierea portofoliilor de comenzi industriale, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea așteptată a economiei americane, toate acestea pledează în favoarea unei activități economice slabe.

Cu toate acestea, Bundesbank din Germania se așteaptă ca economia să înregistreze o creștere modestă în al doilea trimestru, deoarece o revenire a industriei mai mult decât compensează stagnarea consumului gospodăriilor și prăbușirea din sectorul construcțiilor, potrivit unui raport economic lunar.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a prognozat un declin de 0,1% al PIB-ului Germaniei în 2023, în timp ce alte economii din zona euro sunt așteptate să crească.

Berlinul a calificat prognoza FMI drept „foarte prudentă” și se așteaptă ca economia germană să evite la limită recesiunea.

Guvernul german se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 0,4% în acest an – o prognoză pe care a majorat-o miercuri de la o estimare inițială de +0,2%.

„O redresare treptată este în curs de desfășurare, în pofida unui mediu încă dificil”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care se așteaptă la o accelerare a creșterii după primul trimestru.

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Germaniei erau: industria (23,4 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (19,4 %) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (15,8 %).