‘Există o anumită reticenţă a investitorilor români să realizeze investiţii în afara ţării. Cauzele sunt multiple, iar una din ele este lipsa unui program prin care noi să-i încurajăm nu doar să exporte, ci şi să investească peste hotare’, a spus Donescu.

Potrivit acestuia, structurile din Ministerul Economiei care se ocupă de promovarea comerţului exterior sunt obligate să ofere asistenţă şi ajutor oricărei firme româneşti care vrea să exporte sau să investească peste hotare. ‘O mai bună cunoaştere reciprocă ne-ar ajuta’, a adăugat Donescu.

El a anunţat, în acest context, că o companie românească se pregăteşte să livreze vagoane de călători în Brazilia, în baza unui contract de 160 de milioane de euro.

‘Primul lot de vagoane este în curs de livrare. Contractul a fost semnat anul trecut şi va contribui anual cu o creştere de 100 de milioane de dolari la exporturile României. În plus, compania va investi 20 de milioane de dolari în Brazilia într-o fabrică unde va monta echipamentele. I-am convins că este mai eficient să transporte componentele şi să le asambleze acolo. Costurile sunt mai mici şi profitul, mai mare’, a arătat oficialul Ministerului Economiei.

El a menţionat că investiţiile româneşti în afara ţării se ridică în acest moment la un miliard de euro.

Astra Vagoane Călători, deţinută de omul de afaceri Valer Blidar, a anunţat în toamna anului trecut că a semnat un contract pentru livrarea de vagoane grupului Vale, companie cu sediul la Rio de Janeiro, cu activităţi în siderurgie, energie, producţie de oţel, minerit şi logistică. AGERPRES