Guvernul României se preocupă de salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, aflat marţi, la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, a declarat că unul dintre scenariile avute în vedere pentru salvarea COS Târgovişte este conversia datoriilor în acţiuni.
Ce scenarii sunt în analiză la Guvern în acest moment?
„COS Târgovişte este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes naţional. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acţiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este ca activele funcţionale şi activele acelea care cu adevărat sunt funcţionale şi pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei şi împreună cu Fortus Iaşi, de exemplu, că şi acolo avem o situaţie cât de cât similară, să facem o companie deţinută de statul român şi să o pornim.
Este foarte important pentru noi COS Târgovişte şi ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este uşor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS Târgovişte, dar ne batem să le scoatem la capăt”, a precizat ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre posibilităţile de salvare a combinatului târgoviştean.
Premierul Ludovic Orban a declarat şi el că există mai multe soluţii pe care Guvernul le are în analiză şi că au existat o serie de întâlniri şi cu reprezentanţii sindicaliştilor pe această temă.
„Am purtat discuţii despre COS Târgovişte, m-am întâlnit şi cu reprezentanţii sindicatelor. Sunt mai multe soluţii pe care le avem în analiză”, a precizat Ludovic Orban.
Cum justifică COS Târgovişte concedierile colective?
Conducerea COS Târgovişte a anunţat concedierea colectivă a salariaţilor combinatului, motivând suspendarea activităţii, pagubele provocate de pandemia COVID-19 şi situaţia generală a combinatului aflat în insolvenţă. Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.
„Nu se precizează data de la care se vor face aceste concedieri”, a susţinut sindicatul Valahia Târgovişte.
Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie, scrie Agerpres.
Situaţia juridică a COS Târgovişte
În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.
Pe pagina de internet a COS Târgovişte este explicată şi situaţia juridică în care se află combinatul.
”Prin Sentinţa nr. 98 din data de 04.02.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte S.A. (…). 2019 (decembrie) – Prin Hotărârea intermediară 417 din data de 04.12.2019, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp. şi votat de Adunarea Creditorilor în data de 24.10.2019″, se mai precizează pe pagina de internet a combinatului.