Potrivit acestuia, primii beneficiari ai schemei de ajutor de stat dedicată sprijinirii consumatorilor industriali de energie, cu o valoare totală de aproximativ 290 de milioane de euro, au primit deja banii.
Anunțul a fost făcut la o întâlnire a Comisiei de Dialog Social cu reprezentanţi ai industriei metalurgice, de Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).
De asemenea, potrivit unui comunicat transmis de Minister, echipa tehnică a făcut mari eforturi pentru a soluţiona blocajele şi a sprijinit societăţile care au întâmpinat dificultăţi la completarea dosarelor.
În același timp, la rândul său, Daniela Nicolescu, secretar de stat în cadrul MEEMA, a spus că împreună cu direcţiile de specialitate lucrează la efectuarea unor modificări pentru prelungirea termenului de depunere a documentaţiei pentru accesarea schemei de ajutor de stat de la 7 la 30 de zile.
„Ne dorim să susţinem industria metalurgică şi să întărim piaţa internă, aceasta fiind tendinţa la nivel european. Fiecare stat membru încearcă să încurajeze piaţa internă pentru a sprijini companiile din ţară, mai ales acum, în contextul pandemiei, când toată lumea întâmpină dificultăţi economice.
Eu vreau să iniţiez astăzi un dialog pe care să îl continuăm în perioada următoare. Vreau să identificăm împreună soluţii pornind de la propunerile pe care dumneavoastră le aveţi pentru a reduce cât mai mult efectele negative ale acestei crize, dar şi modurile în care eu şi colegii mei de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri vă putem ajuta la nivel legislativ”, a declarat Nicolescu.
O preocupare constantă
La întâlnirea Comisiei de Dialog Social cu reprezentanţi ai industriei metalurgice au mai participat Mirona Daia – director Politici industriale şi competitivitate, Adriana Sârzea – director Piaţa Internă, precum şi reprezentanţi ai Alro, LibertySteel Galaţi, TMK Artrom, TMK Reşiţa, TenarisSilcotub, Donalam Călăraşi şi Uniromsider.
În ceea ce privește situaţia industriei metalurgice, aceasta constituie o preocupare constantă atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi mondial, fiind analizată şi încercându-se găsirea de soluţii în Comisia Europeană (Consiliul Competitivitate), în Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) şi în cadrul reuniunilor G7 şi G20.
Produsele industriei metalurgice formează baza pentru lanţurile de valori economice industriale-cheie, cum ar fi: industria automobilelor, construcţiile, ingineria mecanică şi industria energetică.