Avioane Craiova şi Şantierul Naval Mangalia sunt din nou scoase la vânzare alături de alte companii din subordinea Ministerului Economiei.

Procedurile de privatizare sunt reluate după ce până acum încercările de vânzare au eşuat în mod repetat. Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia şi Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă, ISCIR-CERT sunt scoase la vânzare, dar înainte gradul de atractivitate al societăţilor va fi ridicat ca urmare a unor concedieri şi anulări de datorii.

Pe lista companiilor pregătite spre a fi lansate din nou la privatizare a fost inclusă Avioane Craiova, după două tentative de privatizare a companiei, în 2008 şi 2009. Guvernul va iniţia o nouă încercare de vânzare a acţiunilor, atenţionând însă că este necesară rezolvarea unor probleme care au condus la eşuarea negocierilor anterioare, printre care reducerea numărului de salariaţi şi clarificarea situaţiilor litigioase, precum anularea obligaţiilor uzinei faţă de fosta Iugoslavie.
Ministerul Economiei deţine 80,9% din capitalul Avioane Craiova, societate care a încheiat anul trecut cu o pierdere de 19,4 milioane lei şi datorii de 49,2 milioane lei.

Şantierul Naval Mangalia, cu datorii de 14,4 milioane lei

O nouă încercare de privatizare este avută în vedere şi pentru Şantierul Naval Mangalia, considerându-se că înţelegerea de asociere cu firma Mangalia Naval Systems, încheiată în 2008, nu a avut efecte benefice.
În cadrul acestui contract privind reparaţia şi construcţia de nave civile şi militare, societatea participă cu aport în natură (clădiri şi terenuri), iar asociatul trebuie să investească 10,2 milioane euro. Durata contractului de asociere este de trei ani.
Şantierul Naval Mangalia, la care statul deţine tot pachetul de acţiuni, a încheiat anul trecut cu o pierdere de 2,5 milioane lei şi datorii de 14,4 milioane lei, dintre care 12,7 milioane lei la bugetul de stat.

La Cupru Min Abrud sunt necesare investiţii de 78 milioane euro

Cupru Min Abrud a fost lansată de două ori la privatizare pe parcursul anului 2008, dar tot fără succes, iar Guvernul este presat să găsească o soluţie pentru a evita închiderea unităţii.
Societatea este controlată în totalitate de Ministerul Economiei şi a înregistrat la 31 mai 2010 o pierdere de 2,57 milioane lei şi datorii de 64,8 milioane lei, din care 61,5 milioane lei către Electrica, cu grafic de eşalonare, şi 1,88 milioane lei la bugetul de stat.
Necesarul de investiţii pentru retehnologizare este de 78 milioane euro, fonduri de care unitatea nu dispune.

Activele Moldomin Moldova Nouă sunt sechestrate

Moldomin Moldova Nouă a încheiat, în 2007, un contract de cooperare pentru activităţi miniere cu consorţiul format din Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef, dar contractul a fost reziliat un an mai târziu pentru neonorarea unor obligaţii. În prezent, compania înregistrează o situaţie financiară dificilă, cu datorii bugetare restante de peste 250 milioane lei şi toate activele sechestrate de ANAF, AVAS şi primărie.
Documentul citat relevă că Guvernul a primit o scrisoare de intenţie din partea firmei ucrainiene „Uzina de procesare a metalelor neferoase Artemovsk”, prin care aceasta îşi exprimă interesul de a examina posibilitatea colaborării cu partea română în privinţa extragerii şi preparării minereurilor de cupru din zăcământul Moldova Nouă.

La ISCIR-CERT a eşuat privatizarea existând suspiciunea unui ajutor de stat

Pentru institutul de analize tehnice ISCIR-CERT, Guvernul a primit scrisori de intenţie pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni, aflat integral în proprietatea statului, din partea firmelor TUV SUD Central Eastern Europe (cu sediul în Cehia) şi Dekra Industrial (cu sediul în Franţa). Ministrul Economiei  pregăteşte o nouă încercare de privatizare, după ce la precedenta tentativă Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să suspende vânzarea societăţilor comerciale din domeniul cercetării-dezvoltării, inclusiv a ISCIR-CERT, deoarece criteriile stabilite în legea de atunci indicau un ajutor de stat. În aceste condiţii, noua încercare de privatizare va fi iniţiată pe baza unei legi modificate.
ISCIR-CERT a încheiat anul 2009 cu un profit de 110.000 lei, fără datorii restante.