"Am avut o discuţie cu noul preşedinte al ANRE şi i-am solicitat să facă o analiză asupra cantităţilor livrate. Din 56 de TWh, energie produsă în România, jumătate – 28 de TWh sunt livraţi în piaţa reglementată pentru instituţii, populaţie, pierderi din sistem şi unii consumatori industriali. Am rugat preşedintele ANRE să analizeze posibilitatea reducerii cantităţii pe reglementat, astfel încât să acopere numai populaţia şi instituţiile publice. Analiza este aproape de final şi urmează ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire, să ne spună ce cantitate putem trece pe piaţa liberă", a afirmat Daniel Chiţoiu.
Astfel, din septembrie 2012, o cantitate mai mare de 15% ar putea trece de pe segmentul reglementat în piaţa concurenţială, faţă de cum a fost stabilit în calendarul liberalizării preţurilor.
"Sunt companii care vând pe piaţa reglementată sub costul de producţie. Se poate umbla şi la preţ, în funcţie de cantitate. Acesta poate să crească, dacă va scădea cantitatea. Populaţia nu are cum să aibă un preţ mai mare la energie. În funcţie de analize, din septembrie ar putea să fie scoasă de pe reglementat o cantitate mai mare de 15%", a declarat Daniel Chiţoiu.
Oficialul a menţionat că pentru consumatorii din piaţa reglementată se pot face anumite corecţii în privinţa preţului, în funcţie de volumul afacerilor, exporturi, locuri de muncă, rata profitului, dând exemplu în acest sens compania Alro.
"Pentru Alro se poate calcula plecând de la preţul pieţei cu anumite corecţii, în funcţie de volumul afacerilor, exporturilor, locurile de muncă, rata profitului. Noi vrem să aducem preţul energiei la preţul pieţei concurenţiale. Dacă ei se încadrează în aceste criterii, se poate face o corecţie pe preţul respectiv", a spus Chiţoiu.
Acesta a menţionat că fosta conducere a Hidroelectrica a dat în judecată ANRE pentru scăderea cantităţilor de energie vândută pe piaţa reglementată şi pentru creşterea preţului, în funcţie de costurile de producţie.
Hidroelectrica a formulat cereri de acţionare în instanţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), solicitând emiterea unei decizii care să prevadă cantităţi obligatorii mai mici pentru Hidroelectrica pe piaţa reglementată şi un preţ fundamentat pe baza costurilor reale de producţie, potrivit Raportul administratorului special pentru perioada 26 iunie – 15 iulie 2012, publicat pe site-ul companiei.