Ministerul Economiei va purta, în următoarele două luni, un dialog cu circa 600 unităţi industriale în privinţa reindustrializării, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
‘Pe reindustrializare avem în următoarele două luni un dialog cu toate industriile din România. Am făcut deja o bază de date în care am înregistrat circa 600 de companii pe care o să le invităm la dialog, fireşte, fiecare pe palierul său industrial, de la industriile agroalimentare până la tehnologia comunicaţiilor, urmând ca în luna iunie să refacem Consiliul consultativ de săptămâna trecută şi să prezentăm concluziile dialogului nostru cu fiecare industrie. Avem în baza de date circa 600 de unităţi industriale cu care vom dialoga în următoarele două luni’, a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a declarat, recent, că va începe joi consultările pe reindustrializarea României cu fiecare dintre cele 80 de industrii diferite.
‘Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre acestea, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia (de reindustrializare a României n.r.), să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România. Principalele direcţii pentru industrializarea României sunt privatizarea şi retragerea statului din economie, cu câteva excepţii de natură strategică, implicarea în zonele industriale de vârf şi integrarea industriei producătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile. Pe lângă acestea, avem nevoie de promovarea industriei româneşti în străinătate, respectiv diplomaţie economică’, a spus Vosganian.
Ministerul Economiei va întocmi patru documente în scopul reindustrializării României, iar până la jumătatea lunii iulie ar trebui să fie finalizat primul draft, a declarat, recent, Adrian Ciocănea, secretar de stat în minister.
Un document va fi referitor la politica industrială, altul se va referi la strategia de cercetare, unul la strategia de export, iar un altul la dezvoltarea economică rurală. Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în 2020.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat joi la a doua ediţie a POLIFEST, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
POLIFEST este o abordare diferită a relaţiei universităţii cu societatea. Evenimentul, desfăşurat în perioada 3-5 aprilie, cuprinde conferinţe ştiinţifice, expoziţii de echipamente şi tehnologii noi, expoziţii ale institutelor culturale din Uniunea Europeană, târg de carte, precum şi prezentarea ofertei educaţionale a facultăţilor Universităţii Politehnica.
SURSA: Agerpres