Ministerul Economiei va vinde prin intermediul bursei un pachet reprezentând 11,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pentru că statul nu poate menţine participaţia de 20,63% la compania petrolieră din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social. „Ministerul Economiei şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) acţionează pentru diminuarea participaţiilor statului la operatorii economici din portofoli
Ministerul Economiei va vinde prin intermediul bursei un pachet reprezentând 11,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pentru că statul nu poate menţine participaţia de 20,63% la compania petrolieră din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social.
„Ministerul Economiei şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) acţionează pentru diminuarea participaţiilor statului la operatorii economici din portofoliu. Totodată, datorită conjuncturii economice şi a lipsei fondurilor necesare, Ministerul Economiei, în calitate de acţionar al statului român, nu îşi poate menţine cota de participaţie în cadrul operatorilor economici în cazul în care se hotărăşte majorarea capitalului social al acestora cu aport în numerar”, potrivit notei de fundamnetare a unui proiect de HG elaborat de Ministerul Economiei..
În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate acţiuni reprezentând 8,24% din capitalul social. La cotaţia bursieră de miercuri, pachetul care va fi scos la vânzare valorează 2,4 miliarde lei (aproximativ 575 milioane euro). „Se aprobă vânzarea, prin metode specifice pieţei de capital – ofertă publică de vânzare sau vânzarea ca răspuns la ofertă publică de cumpărare – a unui pachet de 6,7 miliarde de acţiuni, administrat de Ministerul Economiei, reprezentând 11,84 % din capitalul OMV Petrom”, se arată în proiectul de HG.
Acţionarii OMV Petrom au împuternicit la finele lunii aprilie conducerea executivă a companiei să majoreze capitalul cu 600 milioane euro. Grupul austriac OMV a anunţat, de asemenea, că şi-ar putea majora participaţia, de la nivelul actual de 51%, prin achiziţia de drepturi preferenţiale acordate altor acţionari pentru suplimentarea capitalului.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, săptămâna trecută, că majorarea capitalului companiei cu 600 milioane euro trebuie să se realizeze în acest an, indiferent dacă statul, prin Ministerul Economiei, participă sau nu.
Ministerul Economiei va selecta, prin licitaţie, un intermediar autorizat, care va stabili preţul de vânzare a acţiunilor. „În situaţia în care Adunarea Generală a Acţionarilor OMV Petrom hotărăşte majorarea capitalului social al societăţii prin aport în numerar, Ministerul Economiei, prin OPSPI, este mandatat să îşi tranzacţioneze, conform prevederilor legale în vigoare, drepturile de preferinţă”, precizează proiectul de HG.
În urma vânzării acestor acţiuni, Ministerul Economiei va mai deţine la OMV Petrom un pachet de 8,8% din capital, din care pâna la 8% va fi oferit spre vânzare salariaţilor companiei petroliere, la care aceştia au dreptul prin legea de privatizare. OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.
Acţiunile OMV Petrom se tranzacţionează, miercuri, la BVB, la un preţ de 0,275 lei pe unitate, în urcare cu 7,84% faţă de referinţă, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 14,44 miliarde lei (3,5 miliarde euro).
SURSA: Mediafax