În ziua de vineri, 24 iunie, a fost finalizată etapa de evaluare calitativă a proiectelor în cadrul Schemei de granturi pentru digitalizarea universităților, finanțată prin PNRR.
Ministerul Educației a admis 61 de proiecte de digitalizare a universităților
În urma evaluării calității cererilor de finanțare de către experți evaluator externi, 61 de proiecte dintre cele 63 depuse au obținut peste 70 de puncte, iar două proiecte nu au întrunit punctajul minim prevăzut în Ghidul Solicitantului.
Dintre cele 61 de proiecte admise, 49 de proiecte aparțin unor universități de stat, iar 12 unor universități particulare, conform informațiilor transmise de Ministerul Educației într-un comunicat.
„Proiectele care au obținut cel puțin 70 de puncte vor fi finanțate în limita bugetului disponibil, în ordinea descrescătoare a punctajelor. Valoarea totală solicitată în cadrul acestui apel este de 219.574.787,55 euro”, este scris în comunicatul transmis de Ministerul Educației.
De asemenea, ministerul precizează că jalonul „Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului” presupune cel puțin 60 de granturi acordate universităților.
Contestații pot fi depuse în perioada 24 – 27 iunie, iar până în 30 iunie Ministerul Educației va publica lista finală a universităților beneficiare de granturi pentru digitalizare.
Procesul de digitalizare trebuie accelerat
În altă ordine de idei, Adrian Câciu a declarat anterior că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Acesta a mai spus că digitalizarea administrației fiscale se traduce prin transparență, modernizare, debirocratizare și, evident, înlocuirea dosarului cu șină.
„Aşa-zisul război hibrid curpinde, în mod expres, ţintirea infrastructurilor critice crivile pentru a degrada capacitatea logistică şi administrativă a ţării noastre, pentru a o descuraja şi a o forţa să lucreze în modul dorit de cei care realizează acest atac. Aceşti atacatori sunt greu de stabilit, dacă au folosit mijloace cibernetice de atac, mai ales că aceste acţiuni pot veni şi din partea criminalităţii informatice, din partea ”lupilor singuratici”, motivaţi financiar sau chiar ideologic”, a precizat șeful de la Finanțe.
În cadrul conferinței ”Protecţia Infrastructurii Critice”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, ministrul Adrian Câciu a mai spus că ultimii doi au ajutat la regândirea priorităților, dar au și scos la iveală venerabilitățile sistemului.
”Transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină cu servicii la un click distanţă. Recent s-au făcut paşi în această direcţie însă este imperios necesar ca acest proiect să avanseze rapid, pentru ca sarcina administrativă a contribuabililor corecţi să fie uşurată”, a declarat ministrul Adrian Câciu.