Ministerul Educației și Cercetării a transmis luni, 4 ianuarie, că doreşte redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor. Totuși, acest lucru depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a campaniei de vaccinare anti-COVID.
„În urma discutiilor cu majoritatea celor implicati în procesul de educatie, precum si a discutiilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si cu cei implicaţi în campania de vaccinare, prioritizând starea de sanatate a elevilor şi a personalului din sistemul de învaţamânt, Ministerul Educaţiei îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnica a şcolilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obţinute cu privire la:
– Evoluţia epidemiologica – conform situaţiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanţei de iarna/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;
– Raportarile numerice solicitate inspectoratelor scolare, pentru fiecare unitate de învaţamânt, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare – situaţie solicitata tuturor unitaţilor şi instituţiilor de învaţamânt cu termen 15 ianuarie, orele 16.00”, transmite Ministerul Educației și Cercetării într-un comunicat.
Ce măsuri sunt luate în vedere
Conform comunicatului, sunt luate în vedere măsuri adoptate de către alte state care se află într-o situație epidemiologică similară.
„În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi masurile adoptate de alte state care se confrunta cu o situatie epidemiologica asemanatoare, precum si raportarile din sistemul de educatie cu privire la numarul elevilor aflati în situatii de risc din cauza dificultatilor înregistrate pe parcursul procesului de învatare-predare online (termenul de raportare pentru aceasta situaţie este 11 ianuarie a.c.).
Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însa ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar dupa jumatatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decada a lunii.
Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie ca vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care sustin examenele nationale, fie ca vorbim de prioritate a zonelor cu o rata de infectare mai redusa – aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor.
Am planificat în aceasta saptamâna consultari cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, parinţilor şi cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul masurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în vederea compensarii pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare. În cursul saptamânii viitoare am planificat, de asemenea, consultari cu factorii de decizie din domeniul sanataţii”, este menționat în comunicat.
Sursă foto: INQUAM Photos Adriana Neagoe