Consiliul Naţional al Elevilor a reacționat recent după ce Ministerul Educaţiei a decis ca şcolile să rămână deschise şi după depăşirea pragului de incidenţă de 6 la mia de locuitori. Conform informațiilor transmise într-un comunicat, reprezentanții elevilor acuză iresponsabilitatea și lipsa de consultare.
Ministerul Educaţiei, acuzat de iresponsabilitate.
„Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educaţiei şi lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii. Considerăm că menţinerea şcolilor deschise în format fizic atunci când rata incidenţei depăşeşte 6/mia de locuitori denotă iresponsabilitate, având în vedere faptul că unităţile de învăţământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranţa acestora (de la începerea cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste, din 1.850.000 disponibile în şcoli).
Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unităţile de învăţământ să facă tranziţia către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină”, transmite Consiliul Naţional al Elevilor într-un comunicat.
Apariţia unei rupturi în procesul educaţional
De asemenea, reprezentanții elevilor susțin că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev.
„În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul”, transmit aceștia în comunicatul respectiv.
În plus, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor transmite că este timpul ca Ministerul Educaţiei să respecte scenariile aprobate la nivel naţional.
„În contextul în care din ce în ce mai multe localităţi depăşesc rata de infectare de 6/mia de locuitori, e timpul ca Ministerul Educaţiei să respecte scenariile aprobate la nivel naţional şi să procedeze la suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ din aceste UAT-uri, până la scăderea ratei de infectare sub 6/mia de locuitori. Este iresponsabil ca Ministerul Educaţiei să ignore situaţia epidemiologică şi să nu acţioneze cu celeritate atunci când numărul de cazuri creşte semnificativ. Mai mult, decalarea Evaluării Naţionale nu face altceva decât să creeze confuzie şi o senzaţie de impredictibilitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a, amplificată de lipsa testelor de antrenament”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca