Ministerul Educației este coordonator de reforme și investiții finanțate prin PNRR, iar programul național „Microbuze electrice pentru elevi” ar urma să se lanseze în cadrul Investiţiei 10 – Dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze verzi, potrivit unui comunicat al ministerului.

425 de milioane de euro pentru școlile verzi şi pentru microbuze electrice

Sursa citată a mai transmis că pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze electrice sunt alocate 425 milioane euro, iar România se angajează să facă investiții pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport în zonele defavorizate, pentru furnizarea de microbuze şcolare verzi, respectiv pentru construcţia de şcoli verzi, sănătoase şi performante, dar şi pentru modernizarea unor unităţi de învăţământ pentru creşterea performanţei energetice.

Susținerea și dezvoltarea unei reţele a „Şcolilor verzi” este un obiectiv strategic din domeniul prioritar „Infrastructura sistemului de educaţie”, iar elementele europene şi globale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă sunt prevăzute în mai multe domenii prioritare ale Proiectului „România Educată”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

Noi modificări în Statutul Elevului

Vă reamintim că miercuri, 15 februarie, Ministerul Educației Naționale anunță modificări în Statutul Elevului. Așadar, pentru 20 de absențe nejustificate, elevului i se va scădea un punct la purtare.

Ministerul Educației a lansat pentru dezbaterea publică un proiect de ordin pentru modificarea Statutului Elevului. Așadar, una dintre prevederi se referă la scăderea unui punct la purtare pentru 20 de absențe nejustificate pe an școlar.

De asemenea, conform documentului legislativ, față de Statutul Elevului adoptat în 2016, se introduce un articol care dă elevilor dreptul de a primi informaţii cu privire la planificarea materiei pe parcursul întregului an școlar.

De asemenea, elevii vor avea dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, cadrelor didactice care predau la clasă. Feedback-ul se va realiza sub forma fişelor anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate. În același timp, ordinul aduce modificări în ceea ce privește exmatricularea, dar și situațiile în care se scade nota la purtare pentru absențe.

„Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient. (…)

Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se precizează în proiectul legislativ.