Ministerul Educației a lansat un avertisment în privința unui risc major pentru elevi în acest context sanitar actual. Ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că din cauza procesului deficitar de predare online, abandonul școlar ar putea crește.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că riscul de creştere pentru abandonul școlar în urma procesului deficitar de predare online este mare. El a subliniat, totodată, că nu există un feedback cu privire la ceea ce au asimilat elevii în perioada de predare online.
Abandonul școlar ar putea crește
„Riscul de a creşte abandonul școlar în urma procesului deficitar de predare online este mare şi se adaugă unei rate de abandon școlar deja foarte mari. Trebuie să ne concentrăm cât mai eficient asupra acestui aspect şi concentrarea se poate face doar încercând să se recupereze prin acţiuni remediale pierderile care sunt structurale”, a spus ministrul Educației, la Forumul Bunei Guvernări Locale în Educaţie, organizat de Societatea Academică din România.
Potrivit lui Cîmpeanu, mulţi profesori din România, deşi au avut intenţii bune, nu au fost pregătiţi pentru predarea online.
„Foarte mulţi colegi profesori din România au avut bune intenţii, însă nu au fost pregătiţi pentru predarea online. Riscurile de creştere a abandonului școlar în urma pierderilor structurale – diferenţa între online şi clasic şi a celor conjuncturale – acces internet, acces echipamente este foarte mare”, a arătat ministrul Educaţiei.
Ce se întâmplă cu redeschiderea școlilor
Vicepreşedintele PSD, Victor Negrescu, a afirmat, marţi, că s-a întâlnit cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta i-a prezentat propunerile PSD în ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor. De asemenea, a solicitat alocarea pentru educaţie a unui buget mai extins şi a 10% din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.
„Am avut o discuţie în această dimineaţă cu ministrul educaţiei. Am discutat despre acest raport, despre propunerile noastre. PSD face o opoziţie constructivă, vine cu proiecte, nu venim cu scandal, venim cu soluţii şi ne aşteptăm ca ele să fie implementate. Sper ca cele discutate, agreate să fie implementate. Bugetul pentru educaţie trebuie extins şi Planul Naţional de Rezilienţă să cuprindă alocări adecvate. (…) Din discuţia purtată am ajuns amândoi la un acord, că trebuie să avem această creştere a bugetului. De cealaltă parte, cred că există un acord pe necesitatea de a redeschide şcolile de îndată şi de a pregăti în mod detaliat acest proces”, a afirmat Negrescu, la o conferinţă de presă.
El a spus că s-a ajuns la un acord cu privire la necesitatea unei corelări mai bune a activităţii instituţiilor statului din zona de sănătate cu zona de educaţie.
Vicepreşedintele PSD a menţionat că ministrul nu a oferit foarte multe detalii privind redeschiderea şcolilor.