Ministerul Educației, favorizat la rectificarea bugetară. Câți bani a primit

Alături de Sănătate și Muncă și Protecție Socială, Ministerul Educației a fost unul din cele cărora le-a fost suplimentat bugetul, în urma rectificării operate de Guvern, în contextul crizei cu care se confruntă economia romînească, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost suplimentat cu suma de 576 milioane lei, în urma rectificării bugetare adoptate de Guvern în ultima şedinţă.

Astfel, la rectificarea bugetară aprobată în şedinţa de Guvern, bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost suplimentat cu suma de 576 milioane lei astfel: 400 milioane de lei creşterea veniturilor proprii pentru instituţiile de învăţământ şi 176 milioane de lei reprezentând cheltuiala din sold pentru aceleaşi instituţii, se arată într-un comunicat de presă.

Aceşti bani pot fi cheltuiţi după cum urmează: 350 milioane de lei pentru cheltuieli de capital (cheltuieli de natura investiţiilor) şi 226 milioane de lei pentru susţinerea proiectelor (fonduri europene şi buget naţional).

În context, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat vineri că la rectificarea bugetară nu s-a tăiat de nicăieri fonduri, ci unele ministere care au considerat că pot ajuta bugetul au redus din cheltuielile neesenţiale.

”Rectificare bugetară diferită”

„Nu se taie. În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. Acele ministere care au considerat că pot să ajute bugetul cu economii în această perioadă au luat această decizie şi au transmis către Ministerul Finanţelor reducerea unor cheltuieli neesenţiale.

Sumele sunt foarte mici, de aceea nici nu au fost incluse. Sunt câteva sute de mii de la un minister, patru milioane la Administraţia prezidenţială, de exemplu. Dar în rest sumele sunt foarte mici. Ceea ce a avut în plus această rectificare şi a fost diferit de orice altă rectificare de până acum este faptul că au fost suplimentate fondurile pentru Ministerul Transporturilor, care de cele mai multe ori în anii precedenţi erau de fiecare dată tăiate la rectificare.

Şi la Ministerul Educaţiei au fost suplimentate fondurile. Deci ministere care în trecut erau la fiecare rectificare văduvite de fonduri au primit fonduri astăzi, în acest moment, pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii”, a spus Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă.