Istoria și geografia, eliminate din programa școlară?
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a afirmat luni că noile propuneri de planuri-cadru pentru învățământul liceal nu elimină din programa școlară materii precum Istoria românilor sau Geografia.
”Am văzut în spaţul public o abordare de tipul: nu mai este Istoria României la clasa a XII-a şi Istoria României de clasa a XII-a se dă la Bacalaureat. Programele vor fi reorganizate, supuse dezbaterii publice şi atunci implicit programa de Bacalaureat ia urma trunchiului de clasa a IX-a şi clasa a X-a majoritar. (…)
Dacă ne punem problema studierii Istoriei Românilor – şi am văzut că în spaţiul public circulă informaţia că am tăiat din clasa a XII-a Istoria Românilor care este pentru Bacalaureat, facem precizarea că programa se va reorganiza conform cerinţelor”, a declarat acesta în cadrul unui webinar.
Oficialul a subliniat că Istoria și Geografia au un rol foarte important în curriculumul flexibil de la profilul umanist și a menționat că, la specializarea Filologie din același profil, curriculumul flexibil și CDȘ au o alocare între 16 și 26 de ore pe parcursul liceului, iar la specializarea Filologie, această alocare variază între 20 și 30 de ore, ceea ce oferă un spațiu suficient pentru integrarea, în oferta școlii și în funcție de decizia elevilor, a Istoriei într-o formă clar particularizată.
Istoria Evreilor-Holocaustul și Istoria Comunismului, incluse în programa școlară prin acte normative
Bogdan Cristescu a mai explicat că materiile Istoria Evreilor-Holocaustul și Istoria Comunismului au fost incluse în programa școlară prin acte normative, iar propunerea actuală de plan-cadru este în conformitate cu legislația existentă.
”Am văzut abordarea: s-a scos Geografia. Aceasta este o afirmaţie falsă. Geografia a rămas obligatorie la casa a IX-a şi la clasa a X-a cu acelaşi număr de ore ca şi până acum şi a trecut în curriculum de specialitate la filiera teoretică profilul umanist şi profilul filologie şi la filiera tehnologică.
La profilul umanist în clasa a IX-a şi a X-a numărul de ore alocat geografiei a rămas identic cu ceea ce este acum, iar elevii interesaţi de la profilul real pentru clasa a XI-a şi XII-a, unde s-a diminuat cu o oră, pot face acest lucru prin CDEOŞ (Curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii), geografie adaptată intereselor lor.
La filiera teoretică, profilul umanist, specializarea ştiinţe sociale în propunere numărul de ore alocat geografiei este identic inclusiv la clasele XI-a şi a XII-a cu cel din planurile cadru în vigoare, iar CDEOŞ-ul va aduce doar un plus. La specializarea Filologie, proiectele de plan-cadru chiar suplimentează situaţia actuală cu câte o oră la clasa a XI-a şi a XII-a”, a afirmat el.
Referitor la statutul disciplinelor Limba Latină și Literatura Universală, secretarul de stat în Ministerul Educației a spus că noile planuri-cadru propun eliminarea constrângerii unei programe unice, oferind flexibilitate cadrelor didactice.
Acestea prevăd o alocare între 16 și 26 de ore pe parcursul liceului, iar profesorii de la specializările Filologie și Științe Sociale au posibilitatea de a propune includerea acestor materii în programa școlară.
Bogdan Cristescu a asigurat că aceste discipline nu au fost, sub nicio formă, eliminate sau scoase. Potrivit oficialului, singura modificare adusă a fost eliminarea caracterului obligatoriu și unic al conținuturilor pentru toți elevii, menționând că trunchiul comun rămâne valabil pentru toți.