Prin intermediul unităţilor administrativ-teritoriale judeţe, unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi dotate cu microbuze electrice, cu finanţare prin Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR).

„Această investiţie vizează tranziţia spre „verde”, care reprezintă punctul central al agendei Uniunii Europene pentru următorul deceniu, iar sistemele de învăţământ joacă un rol important în aceste demersuri, care trebuie să beneficieze de o infrastructură modernă”, susţine sursa citată.

Alocarea financiară totală din PNRR pentru achiziţia microbuzelor electrice este de 250 de milioane de euro, fără TVA. Alocarea financiară per proiect este de maximum 6.097.560.97 de euro, fără TVA.

„Obiectivul apelului vizează îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin furnizarea de microbuze şcolare „verzi” (electrice), prietenoase cu mediul şi cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor la educaţie, prin protejarea mediului înconjurător în acelaşi timp”, spun reprezentanţii ministerului.Ministerul Educaţiei vrea să cumpere microbuze electrice pentru elevi; ghidul solicitantului – în consultare publică.

„Educația” trage concluzii după tragedia de la școala din Serbia

În altă ordine de idei, pe fondul tragediei de la o școală Serbia, Ministerul Educației promovează pe proiectele legilor Educației, într-o postare pe Facebook. Ministerul remarcă faptul că “face pași concreți în acest sens, prin introducerea în pachetul de Legi ale Educației a unor măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ”.

În paralel, ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni și că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia.

Făcând referire la atacul de la o școală din Serbia unde un elev înarmat a ucis mai mulți elevi și pe paznicul școlii, Ministerul Educației scrie pe pagina de Facebook că ia măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ.

La începutul postării se vorbește despre durerea familiilor din Serbia care este “de neimaginat”, iar apoi ministerul Educației scoate în evidență măsurile de securitate care ar urma să fie mai stricte prin noile legi ale educației, aflate acum în Parlament.

Postarea integrală:

“Atacul de la o școală din Belgrad, în urma căruia au murit mai mulți elevi și un paznic, ne-a șocat pe toți. Durerea familiilor este de neimaginat, iar cuvintele pentru exprimarea regretelor sunt de prisos.

Această tragedie ne face să fim și mai responsabili în privința dezvoltării emoționale a copiilor noștri. Este datoria tuturor (autorități, cadre didactice, părinți) să cooperăm și să sprijinim elevii pe tot parcursul dezvoltării lor.

În paralel, este importantă atenția acordată prevenției cazurilor de violență în școli. La Ministerul Educației facem pași concreți în acest sens, prin introducerea în pachetul de Legi ale Educației a unor măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ.

Considerăm că doar împreună putem reuși să le oferim elevilor un mediu în care să se simtă în siguranță”.