Lansare de proiecte pentru reducerea costurilor energetice

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a anunțat recent un apel public pentru proiecte destinate producerii de energie proprie, cu un buget record de 300 de milioane de euro.

Aceste fonduri nerambursabile sunt menite să ajute firmele din sectorul privat să reducă semnificativ costurile energetice și să își îmbunătățească competitivitatea pe piața europeană.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Dreamstime

Oportunități pentru firmele din România

Ministrul Burduja subliniază că acest program este o măsură vitală într-o perioadă economică marcată de fluctuații ale prețurilor la energie și o competiție intensificată.

Reducerea cheltuielilor cu energia nu doar că va ajuta firmele să își reducă costurile operaționale, dar va contribui și la o mai bună adaptare la cerințele pieței, în special în contextul global actual.

”Ministerul Energiei este un partener al mediului de afaceri şi facem tot ceea ce ţine de noi pentru a sprijini companiile din România într-o perioadă complicată. Ieri am lansat în consultare publică un nou apel de proiecte, cu un buget record de 300 de milioane de euro, pentru companiile care vor să-şi producă propria energie şi să-şi reducă semnificativ costurile”, anunţă ministrul Energiei, pe Facebook.

Un aspect important al programului este cerința ca cel puțin 70% din energia generată să fie utilizată în activitatea curentă a firmelor, ceea ce va reduce presiunea asupra rețelei energetice naționale și va permite un control mai mare asupra bugetelor interne ale companiilor.

”Programul este finanţat de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare şi se adresează exclusiv firmelor din sectorul privat. Din nou, punem banii europeni la treabă. Oferim sprijin de până la 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare proiect care produce energie electrică pentru consum propriu. Cel puţin 70% din energia produsă trebuie folosită în activitatea curentă, ceea ce înseamnă economii directe şi mai mult control asupra bugetelor, dar şi o presiune mai mică pe sistemul energetic naţional”, precizează ministrul.

Noile domenii susținute anunțate de Sebastian Burduja

Una dintre inovațiile importante ale acestui program este deschiderea apelului și pentru sectoare precum agricultura și industria alimentară, domenii care anterior nu beneficiau de astfel de sprijinuri. Această extindere reprezintă o oportunitate majoră pentru producătorii români care doresc să își modernizeze procesele și să răspundă mai eficient cerințelor pieței.

Sebastian Burduja a anunțat și simplificarea reglementărilor pentru accesarea finanțării. Astfel, nu va mai fi necesară obținerea autorizației de construire sau a dovezii de scoatere din circuitul agricol la semnarea contractului, ci doar la momentul solicitării plății. De asemenea, au fost reglementate condițiile de ipotecare, iar ghidul pentru solicitanti a fost actualizat pentru a reflecta modificările legislației recente.

”Nu mai cerem autorizaţia de construire sau dovada scoaterii din circuitul agricol la semnarea contractului, ci doar în momentul în care se solicită plata. Acceptăm toate tipurile de ipoteci, cu condiţia ca, în 60 de zile de la semnare, imobilele să fie libere de sarcini sau ipoteca să fie legată direct de proiect. Ghidul solicitantului a fost actualizat şi este acum în linie cu prevederile OUG nr. 5/2025”, menţionează el.

Pentru a asigura transparența și o participare activă a mediului de afaceri, Ministerul Energiei a deschis o perioadă de consultare publică de 10 zile. Toți cei interesați sunt încurajați să consulte ghidul publicat pe site-ul ministerului și să își depună propunerile.

”Efectele acestui program se vor vedea repede: costuri mai mici cu energia, mai mulţi bani rămaşi firmelor pentru investiţii, salarii şi dezvoltare locală. Îi încurajăm pe toţi cei interesaţi să consulte ghidul publicat pe site-ul Ministerului Energiei şi să trimită propuneri în perioada de consultare publică, care durează 10 zile. Rămânem acelaşi minister deschis tuturor celor care vor să sprijine economia românească. Pentru locuri de muncă mai bine plătite, prosperitate şi dezvoltare. Înainte, împreună!”, scrie Burduja în postare.