Ministerul Energiei a informat joi, 31 octombrie, că nu urmăreşte obligarea prosumatorilor de a efectua audituri de securitate cibernetică. În schimb, susține autoritatea, obiectivul ar fi urmărirea marilor producători sau a operatorilor de rețea.
Ministerul Energiei oferă mai multe informații pentru prosumatori
Este vorba despre proiectul de Ordonanţă privind propunerea de instituire a obligativităţii auditului de securitate cibernetică asupra următoarelor:
- invertoare;
- sisteme și rețele informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice.
Instituția precizează că nu urmăreşte „sub nicio formă” obligarea prosumatorilor de a efectua audituri de securitate cibernetică.
Mai precis, obiectivul ar fi urmărirea „marilor producători/operatori de reţea”, a transmis autoritatea.
Ministerul a oferit mai multe informații într-o precizare cu privire la articolul I, pct. 6, alin. (27) din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind propunerea de instituire a obligativităţii auditului de securitate cibernetică asupra invertoarelor, sistemelor şi reţelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice.
Individualizarea marilor producători sau operatori de reţea se poate realiza prin raportare la calitatea de operator de servicii esenţiale
Instituţia precizează că individualizarea marilor producători sau operatori de reţea se poate realiza doar prin raportare la calitatea de operator de servicii esenţiale, astfel cum este definită prin Directiva NIS2 şi viitoarea lege de transpunere.
Ministerul transmite și că proiectul se află abia în faza consultării publice. Astfel, poate suferi modificări, completări sau chiar eliminarea normei, subliniază Ministerul Energiei.
Acestea pot interveni dacă autorităţile publice consultate, partenerii sociali şi societatea civilă formulează propuneri în cauză.
Autoritatea a oferit mai multe informații într-un comunicat. Potrivit acestuia, singura intenție ar fi „aceea de a proteja, prin măsuri preventive, securitatea cibernetică a marilor producători de energie electrică”.
Un alt scop este și asigurarea securităţii sistemului energetic naţional, subliniază instituția în comunicatul menționat.
„Singura intenţie a Ministerului Energiei este aceea de a proteja, prin măsuri preventive, securitatea cibernetică a marilor producători de energie electrică, în scopul asigurării securităţii sistemului energetic naţional. Ministerul Energiei rămâne deschis dialogului cu specialiştii din domeniu şi garantează public că forma finală a proiectului de act normativ va satisface opiniilor formulate de specialişti şi autorităţile naţionale competente în domeniul energiei, securităţii cibernetice etc”, este scris în comunicat.