Ministerul Energiei: Mini-reactoarele de la Doicești ar putea fi mai ieftine decât proiectul eșuat din SUA

reactor nuclear

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit Ministerului Energiei, proiectul mini-reactoarelor nucleare americane de la Doicești ar putea fi cu peste 40% mai ieftin decât proiectul similar din Statele Unite, care a eșuat.

Ministerul Energiei estimează că proiectul de construcție a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicești, dezvoltat de americanii de la NuScale, ar necesita un buget de 4,9 miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, estimarea curentă făcută de dezvoltatorul proiectului și de proprietarul tehnologiei este preliminară. Aceasta are o marjă de subestimare de 20%-50% și o marjă de supraestimare de 15%-30%.

Mini-reactoarele de la Doicești ar putea fi cu peste 40% mai ieftin decât proiectul din SUA

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho, care urma să fie primul de acest tip al companiei.

Această decizie a fost luată după ce, la începutul anului 2023, costurile estimate ale centralei nucleare CFPP din Idaho, care avea o capacitate de 462 MW, similară cu cea de la Doicești, au crescut cu peste 75%, de la 5,3 miliarde de dolari la 9,3 miliarde de dolari (echivalentul a 8,35 miliarde de euro la cursul actual), scrie Profit.ro.

Această majorare a fost cauzată de scumpirea semnificativă a materialelor și echipamentelor necesare, precum și de creșterea costurilor de finanțare, pe fondul celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimele patru decenii.

Asta înseamnă că, potrivit cifrei avansate de Ministerul Energiei în cea mai recentă variantă a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) al României, centrala nucleară SMR de la Doicești ar putea fi cu peste 41% mai ieftină.

În primăvară, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara la fața locului că proiectul de la Doicești poate fi cu 20-30% mai ieftin decât cel din Statele Unite.

„Nu vreau să avansez vreo cifră. Acesta este scopul fazei a doua în care proiectul intră, să detalieze tot ce e necesar de făcut, bugetul proiectului, inclusiv să amenajeze structura financiară care va susține această investiție.

Ce pot să vă spun, din discuțiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doicești este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%. În cifra de 9 miliarde dolari din SUA intra și costul de finanțare, intrau și multe alte lucruri”, a declarat el atunci.

Sebastian Burduja / SURSA FOTO: Facebook

Bugetul necesar este de aproximativ 7 miliarde de euro

Bugetul estimat pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se ridică la aproximativ 7 miliarde de euro. Aceste reactoare sunt programate să fie finalizate în 2031 și 2032, după centrala SMR de la Doicești, care este planificată să fie pusă în funcțiune în 2030.

În ultima parte a lunii iulie, societatea mixtă RoPower Nuclear SA, controlată în mod egal de compania de stat Nuclearelectrica (SNN) și Nova Power&Gas, parte a grupului E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, a semnat contractele pentru faza 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru centrala SMR de 462 MW de la Doicești.

Acest proiect utilizează tehnologia americanilor de la NuScale, care este controlată de conglomeratul industrial texan Fluor. Studiul FEED va include estimări ale costurilor pentru construcția, montarea și punerea în funcțiune a centralei SMR de 462 MW, având o marjă de subestimare de 10%-30% și o marjă de supraestimare de 10%-20%.