"Proiectul, de tip 'Green/Brown Field', va fi realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019", se spune într-un comunicat al Guvernului. 

Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale Complexului Energetic Oltenia, dar şi economiei româneşti, în general. 

Printre avantajele aduse de proiect se numără faptul că acesta reprezintă o investiţie de aproape un miliard de euro, în condiţiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termo-energetic din România, asigurarea, din ţară, a unei părţi din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale, asigurarea forţei de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 de locuri de muncă), vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantităţi de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 de locuri de muncă şi crearea a 1.800 de noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreţinere şi reparaţii cu personalul CEO, asigurarea stabilităţii şi securităţii sistemului energetic românesc. 

AGERPRES