Românii investesc masiv în titluri de stat Fidelis
Românii investesc masiv în titluri de stat Fidelis. Ministerul Finanțelor a înregistrat o performanță remarcabilă în 2024, atrăgând un total de 16,4 miliarde lei prin intermediul pieței de capital, datorită emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Această sumă reprezintă un record anual de la reluarea acestor emisiuni pe Bursa de Valori București, reflectând un interes crescut al populației față de investițiile în titluri de stat.
În cadrul celei mai recente oferte Fidelis, derulate între 9 și 18 decembrie 2024, românii au investit 2,6 miliarde lei (echivalentul a 523,1 milioane euro). Această emisiune a fost una dintre cele mai de succes din acest an, Ministerul Finanțelor reușind să atragă 1,48 miliarde lei și 225,3 milioane euro, prin a șasea ofertă primară de vânzare de titluri de stat destinate populației.
Oferta a fost intermediată de un sindicat de bănci, cu BT Capital Partners în calitate de Lead Manager și Intermediar, alături de Banca Transilvania, Alpha Bank România, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale, toate având roluri de Intermediari. Titlurile de stat au fost disponibile pentru achiziționare și prin 11 participanți eligibili, facilitând accesul unui număr semnificativ de investitori.
Veniturile din dobânzi nu sunt impozabile
Emisiunea a fost deschisă atât pentru persoanele fizice rezidente, cât și pentru cele nerezidente, cu vârsta de peste 18 ani, iar investițiile au fost posibile atât în lei, cât și în euro. În plus, veniturile obținute din dobânzi și câștiguri de capital nu sunt impozabile, ceea ce reprezintă un stimulent important pentru investitori.
În total, 26.396 de români au participat la această ofertă, demonstrând încrederea în stabilitatea și rentabilitatea titlurilor de stat, un produs financiar care rămâne extrem de atractiv pe fondul unui climat economic global incert.
Prin aceste emisiuni, Ministerul Finanțelor reiterează angajamentul de a diversifica sursele de finanțare ale statului, iar succesul continuu al ofertelor Fidelis subliniază creșterea interesului pentru instrumentele financiare sigure, care oferă o oportunitate de investiție accesibilă și benefică pentru cetățeni.
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt instrumente financiare care confirmă datoria publică, având diverse forme, precum bonuri, certificate de trezorerie, obligațiuni și alte produse financiare, care reprezintă împrumuturi ale statului, fie în monedă națională, fie în valută, pe diverse perioade de timp (scurt, mediu sau lung).
În prezent, aceste titluri sunt emise în format dematerializat, iar dreptul de proprietate este înregistrat într-un cont special, administrat de un intermediar autorizat.
Fiecare emisiune este identificată printr-un cod unic ISIN (International Securities Identification Number), atribuit de Depozitarul Central, instituție responsabilă cu depozitarea, registrul, compensarea și decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare, scrie mfinante.gov.ro.