Așadar, valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 590,5 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,9 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 585 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din octombrie (5,055 miliarde de lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

La finalul lunii noiembrie, MFP nu a reușit să atragă niciun ban

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna noiembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 de miliarde de lei, din care 800 milioane de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 3,7 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din octombrie (5,06 miliarde de lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 53 de luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de euro, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

Băncile participante la licitaţii au transmis oferte în valoare totală de 1,184 miliarde de euro.

Bugetul de stat, pus la grea încercare

Între timp, deficitul bugetar după primele zece luni din 2020 a ajuns la 7% din PIB, mai precis la suma de  74,04 miliarde de lei.

”Deficitul după primele 10 luni este de 74,04 miliarde de lei, adică 7% din PIB. Din această sumă, 40,74 miliarde de lei, adică 3,88% din PIB, reprezintă sumele care au rămas în economie prin intermediul facilităţilor fiscale: investiţii, cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Să fie mai clar, dacă în 2020 nu am fi avut această criză de sănătate şi nu am fi avut cheltuieli suplimentare generate de criza de sănătate, deficitul bugetar după 10 luni ar fi fost de aproximativ 3% din PIB, ceea ce înseamnă că am fi fost exact în programul nostru iniţial”, a explicat joi ministrul de Finanțe, Florin Cîţu.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan