Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de peste 4,25 miliarde de lei în luna iulie
Ministerul Finanțelor informează că planifică să împrumute suma de 3,8 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna iulie. La această sumă se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Astfel, suma totală de 4,25 miliarde de lei este cu 205 milioane de lei mai mică decât cea programată pentru luna trecută. Ministerul Finanțelor informează să suma împrumutată luna aceasta va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.
În prospectul publicat pe site-ul oficial al instituției se arată că a fost programată o licitație pentru o emisiune de certificare cu discount, pe data de 7 iulie. Emisiunea este în valoare de 800 de milioane de lei și are scadența pe data de 26 iunie 2023.
Vor fi lansate și emisiuni de obligațiuni de tip benchmark
Ministerul Finanțelor mai spune că pe parcursul lunii iulie vor fi lansate nouă emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, suma totală a acestora fiind de 3 miliarde de lei. Ele vor fi urmate a două zi de o sesiune suplimentară cu oferte necompetitive, care vor avea o valoare de 15 procente din cea inițială a emisiunii de obligațiuni. În total, este vorba despre 450 milioane de lei.
Așadar, autoritățile au stabilit patru emisiuni de 400 de milioane de lei, programate pentru zilele de 4, 11 și 25 iulie, dar și patru emisiuni de 300 de milioane de lei în zilele de 7, 14 și 21 iulie.
De asemenea, este programată și o emisiune de 200 de milioane pentru data de 14 iulie.
Pentru luna iunie, MF avea planificate împrumuturi de peste 4,4 miliarde de lei
În urmă cu o lună, Ministerul Finanțelor planificase împrumuturi de 3,9 miliarde de lei de la băncile comerciale.
Din această sumă, 200 de milioane de lei au fost împrumutați printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în timp ce 3,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.
De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice mai spunea la acel moment că la aceste împrumuturi se putea adăuga suma de 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Cei 4,455 miliarde de lei au fost folosiți pentru refinanțarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetului de stat, suma fiind cu 1,725 de miliarde de lei mai mare decât cea programată pentru luna mai.