Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,1 miliarde de lei în luna mai 2023. La acestea poate fi adăugată o sumă 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală planificată de Ministerul Finanțelor, de 5,79 de miliarde de lei, este cu 1,84 miliarde lei mai mică faţă de cea care a fost programată în aprilie, de 7,63 de miliarde lei.
De asemenea, aceste împrumuturi vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Ministerul Finanțelor a programat o licitaţie în valoare de 500 milioane de lei
Ministerul Finanțelor a programat, în data de 8 mai 2023, o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 29 aprilie 2024, potrivit prospectului publicat în Monitorul Oficial.
Totodată, pe parcursul lunii mai vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,6 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.
Astfel, au fost programate trei licitaţii pentru emisiuni de 700 de milioane de lei – în zilele de 15 mai, 18 mai şi 29 mai, două licitaţii pentru emisiuni de 600 milioane lei, amândouă în data de 4 mai, două licitaţii pentru emisiuni de 500 milioane lei, în 11 mai şi 22 mai, şi o licitaţie pentru o emisiune de obligaţiuni de 300 milioane lei, în 25 mai.
Deficitul bugetar a crescut în primele trei luni ale anului la 22,75 miliarde lei
Potrivit datelor transmise anterior de Ministerul de Finanțe, execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde lei, de la un deficit de 1,07% din PIB în primele două luni ale anului, datorat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Totodată, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în primele trei luni ale anului 2022 execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei, adică 1,19% din PIB.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde lei datorat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 2,5 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”, a transmis Ministerul de Finanţe.