De menționat este faptul că, prin aceste obligațiuni, Ministrul Finanțelor intenţiona să atragă 400 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat. În ceea ce privește ofertele, băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 161,1 milioane de lei.
Totodată, pentru luna martie 2021, Ministerul Finanţelor (MF) a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Trebuie menționat și faptul că, suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Guvernul și-a dat acordul
De menționat este faptul că, în urmă cu miercuri, Ministerul Finanțelor informa că Guvernul României a aprobat negocierea şi semnarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”.
Ministrul Finanțelor a intervenit și el precizând că una dintre prioritățile sale este obținerea unei finanțări pentru educație.
„Una dintre priorităţile mandatului meu este să fac tot posibilul astfel încât educaţia să primească finanţarea necesară pentru ca toţi elevii şi preşcolarii să aibă acces la o infrastructură şcolară modernă şi sigură. În calitate de ministru al Finanţelor, am solicitat Guvernului mandat să negociez şi să semnez cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un Acord de Împrumut în valoare de 100 de milioane de euro, pentru investiţii în infrastructura şcolară, atât de necesare, în special în zonele mai puţin dezvoltate ale ţării”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Finanțelor, proiectul „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile” se va derula pe o perioadă de 6 ani, data limită de tragere a împrumutului fiind 30 iunie 2027. Acesta va fi implementat de către Ministerul Educaţiei, prin Unitatea de Management a Proiectului. Costul total al proiectului va fi de 100 de milioane euro, sumă finanţată integral din împrumutul acordat României de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Totodată, sursa citată mai precizează că, principalele elemente ale proiectului cuprind o componentă de investiţii integrate în infrastructura şcolară, activităţi de comunicare şi informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum şi alte facilităţi temporare. O atenţie sporită va fi acordată sălilor de clasă inteligente, prin investiţii în mobilier şcolar şi prin activităţi de informare şi instruire în acest domeniu.