Ministerul Finanţelor a anunțat că deficitul bugetar a crescut la 3,55% din PIB. Valoarea este înregistrată în primele nouă luni. În perioada similară a anului trecut a fost de 2,96%.
Ministerul Finanțelor confirmă oficial creşterea deficitului bugetar în acest an
Ministerul Finanțelor a transmis că execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei. Este vorba de un procent de 3,55% din PIB.
Este o creştere masivă faţă de valoarea de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB, aferentă primelor nouă luni ale anului 2022.
”Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB faţă de deficitul de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022″, a spus instituția.
Ministerul Finanțelor a spus că veniturile totale au însumat 368,03 miliarde lei în primele nouă luni ale anului curent. Este în creştere cu 11% (an/an). Dinamica acestora a fost susţinută în principal de mai mulți factori. E vorba de evoluţia încasărilor din impozitul pe salarii şi venit. Pe listă mai sunt și contribuţii de asigurări, fonduri europene şi impozitul pe profit.
Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată. Ea e explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, cât şi de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA.
Încasările din impozitul pe salarii și venit la aproape 30 de miliarde
Ministerul Finanţelor a spus că încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 29,92 miliarde lei. S-a consemnat o creştere de 21,4% (an/an). Ea e determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (56,4%) şi impozitul pe veniturile din pensii (42,4%). Încasările aferente declaraţiei unice au consemnat de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,2%.
Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 10,6%. Avansul se află sub evoluţia fondului de salarii din economie (15,3%). Dinamica acestei categorii de încasări e influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii. Au contribuit și noile măsuri fiscale privind modificarea deducerilor personale. Ele au fost introduse prin O.G. nr. 16/2022, respectiv neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariaţii care încasează salariul minim brut.
Evoluţie sub aşteptări pentru contribuţiile de asigurări
Ministerul Finanțelor au dat detalii și despre contribuţiile de asigurări. Ele au înregistrat 116,73 miliarde lei, în creştere cu 12,8% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluţia fondului de salarii din economie.
Efectul este datorat extinderii în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii. Și măsura privind încetarea de la plată a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei a contribuit la acest lucru. Dar și restituirea, începând cu 1 martie 2023, a sumei reţinute cu titlul de CASS din veniturile din pensii.
Încasările din impozitul pe profit au însumat 20,40 miliarde lei. S-a consemnat, astfel, o creştere de 11,4% (an/an). Ea a fost susţinută în principal de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenţii economici (13,9%).
Încasările din TVA, în creştere cu 8,8%
Încasările nete din TVA au înregistrat 75,12 miliarde lei. Este o creştere cu 8,8% (an/an). Comparativ cu dinamica înregistrată anul trecut, în primele nouă luni a.c. se remarcă o evoluţie mai temperată a acestei categorii de venituri.
Veniturile din accize au însumat 27,31 miliarde lei, consemnând o creştere de 3,2% faţă de nivelul de anul trecut. Încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,5%. Dinamica anuală a încasărilor din accizele pentru produsele energetice se menţine în teritoriul negativ (-0,7%).
Alte impozite si taxe pe bunuri si servicii (preponderent venituri suplimentare din sectorul energetic) au însumat 14,59 miliarde lei. Veniturile nefiscale au însumat 32,39 miliarde lei, consemnând un avans de 2% (an/an). Acesta a fost susţinut, printre altele, şi de sumele din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Sumele rambursate de UE au totalizat 32,59 miliarde lei
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 32,59 miliarde lei. Ele sunt în creştere cu 22,2% (an/an). Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 424,49 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 13,7%. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2023 au înregistrat o creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, de la 26,5% din PIB la 26,7% din PIB.
Ministerul Finanțelor a mai spus că cheltuielile de personal au însumat 96,69 miliarde lei. Sun în creştere cu 10,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 53,99 miliarde lei. Ele sunt în creştere cu 9,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu dobânzile au fost de 23,56 miliarde lei. Este cu 2,61 miliarde lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 12,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.