Ministerul Finanțelor, detalii despre plafonarea RCA
Ministerul Finanțelor anunță că Guvernul a adoptat măsuri pentru a prelungi cu trei luni plafonarea tarifelor RCA, încercând astfel să atenueze impactul negativ al creșterilor prețurilor.
Potrivit instituției, această decizie vine într-un context în care s-au încheiat aproximativ 900.000 de contracte RCA în luna decembrie 2023, iar în primele 6 luni din 2024, aproximativ 50% (3,5 milioane) dintre contractele în vigoare își vor pierde valabilitatea.
Ca urmare a ieșirii din piața asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la o creștere a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.
Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, transmite ministerul Finanțelor.
Ce alte măsuri a anunțat ministerul?
De asemenea, măsurile includ acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculelor avariate. Această acoperire va fi valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, începând de la data eliberării autorizației de reparație de către poliție sau de la data eliberării documentului de intrare în reparație de către asigurătorul RCA.
Proiectul permite prelungirea acestei perioade doar cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, documentate.
Totodată, pentru astfel de despăgubiri, asiguratorii RCA vor avea în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car, mai arată Ministerul Finanțelor.
Pentru vehiculele care nu pot fi reparate și se califică ca daună totală economică, se impune o limitare a valorii despăgubirilor acordate, corelată cu valoarea de piață a vehiculului avariat.
Plafonarea e valabilă pentru 3 luni, nu 6 luni
Amintim că joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, anunţase că Guvernul a aprobat prelungirea plafonării cu încă şase luni a poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă rata inflaţiei de maximum 6,8%.
În cursul zilei de vineri acesta a venit cu rectificări. Astfel, prelungirea plafonării preţului poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023 a fost aprobată de Guvern pe o perioadă de trei luni, începând cu 1 ianuarie, până în martie 2024, nu pe 6 luni.
„Se extinde acel termen la trei luni, nu la şase luni, cum am comunicat ieri. O foarte bună observaţie însuşită în şedinţa de guvern ieri este aceea că Legea concurenţei permite prelungirea termenului într-o situaţie excepţională cu şase luni de zile, dar după aceea se poate prelungi această excepţie numai pe module de câte trei luni”, a explicat Constantin după şedinţa de guvern de vineri.