Joi, 15 octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 968 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 36 de luni, la un randament mediu de 3,07% pe an, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,558 miliarde de lei.

Nu este însă ultima licitaţie programată pentru această săptămână. Vineri, 16 octombrie, este programată o licitaţie suplimentară prin care statul român vrea să atragă încă 105 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, scrie Agerpres.

Împrumut de aproape 1 miliard de lei realizat şi luni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 999,7 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, Finanţele au atras 675 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 17 de luni, la un randament mediu de 2,90%, şi 324,7 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni pe 168 luni, la un randament de 3,93%.

În context, trebuie precizat că, în ultima opinie privind cea de-a doua rectificare bugetară, Consiliul Fiscal atrage atenția că anul 2020 se va încheia cu un deficit bugetar de 9,4% din PIB, un necesar de finanțare de 13% din PIB pentru acest an și o pondere a datoriei guvernamentale de 44-45% din PIB.