Art. 1. – Se aproba solutiile prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta decizie, referitoare la aplicarea unitara a prevederilor unor articole din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, adoptate in sedinta din data de 9 mai 2002 de Comisia centrala fiscala constituita in baza Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.349/2001.
Art. 2. – Prezenta decizie va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ANEXA

SOLUTII
privind aplicarea unitara a prevederilor unor articole din
Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit

I. Articolul 43 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit
1. Diferentele de curs favorabile rezultate din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, efectuate de clientii bancilor comerciale – persoane fizice – se cuprind in categoria „Alte venituri” din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, in vigoare de la 1 ianuarie 2002.
Operatiunile valutare la termen se caracterizeaza prin scadenta ulterioara datei valuta spot (doua zile lucratoare), reprezentand o intelegere intre doua parti de a efectua o tranzactie in viitor la un curs stabilit in prezent.
In conformitate cu prevederile art. 43 din actul normativ mentionat mai sus, veniturile de aceasta natura se supun impunerii cu o cota de impozit de 10% aplicata asupra veniturilor brute, impozitul fiind final.
Precizam ca in acest caz venitul brut reprezinta diferenta de valuta, respectiv de lei, rezultata din efectuarea de operatiuni de vanzare-cumparare de valuta pe baza de contract, la termen.
2. Pierderile rezultate din astfel de operatiuni nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, necompensandu-se cu veniturile de aceasta natura si reprezentand pierderi definitive ale contribuabilului.
3. Obligatia de calcul si retinere a impozitului revine platitorului de astfel de venituri in momentul inchiderii operatiunii si evidentierii lor in contul clientului. Virarea impozitului la bugetul de stat se efectueaza pana la data de 25 a lunii urmatoare realizarii venitului.
4. Contribuabilii care obtin astfel de venituri nu au obligatii declarative pentru acestea, conform prevederilor art. 62 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001.
5. Platitorii veniturilor cu regim de retinere la sursa a impozitului, respectiv bancile comerciale, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent o „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile obtinute din jocuri de noroc, din premii si din prime in bani si/sau in natura, alte venituri, pe beneficiari de venit, pe anul……”, cod 14.13.01.13/7i, la termenul stabilit de Ministerul Finantelor Publice conform prevederilor art. 68-70 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001.
II. Deductibilitatea primelor de asigurare si alte probleme legate de impunerea veniturilor realizate in sistemul de asigurare
1. Sunt cheltuieli deductibile pentru calculul venitului net din activitati independente, conform reglementarilor legale, primele de asigurare care privesc imobilizarile corporale si imobilizarile necorporale, inclusiv pentru stocurile detinute, precum si cheltuielile de asigurare pentru boli profesionale, risc profesional si impotriva accidentelor de munca.
Sunt de asemenea deductibile cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul personal cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii independente a contribuabilului.
2. Se incadreaza in prevederile art. 5 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 si sumele reprezentand rascumparari partiale in contul persoanei asigurate, in cazul in care contractantul asigurarii este aceeasi persoana care suporta primele de asigurare si este beneficiarul sumei respective.
III. Tratamentul fiscal al cheltuielilor cu amortizarea unor bunuri, reglementat prin legi speciale de organizare si desfasurare a unor profesii liberale
1. Scaderea cheltuielilor cu investitiile, dotarile si alte utilitati efectuate in cadrul atelierelor de arhitectura se face direct din veniturile realizate pe o perioada de 3 ani de la inceperea exercitarii profesiei, in limita venitului realizat anual.

2. In cazul birourilor executorilor judecatoresti, intrucat prevederea art. 64 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti a fost abrogata de Ordonanta Guvernului nr. 7/2001, tratamentul fiscal stabilit prin acest articol se aplica numai pana la data de 31 decembrie 2001, in limita venitului realizat in anul fiscal 2001.
Pentru partea ramasa de recuperat amortizarea se va calcula conform metodei lineare, pana la expirarea duratei normale de functionare, conform prevederilor art. 80 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001.
3. Pentru cabinetele medicale cheltuielile cu investitiile, dotarile si alte utilitati sunt deductibile in limita venitului realizat anual, pana la recuperarea lor integrala.