Finanţele au atras 1,023 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 91 de luni, la un randament mediu de 3,87%, şi 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, la un randament de 3,05%, conform datelor BNR.
O licitaţie suplimentară
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna iulie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,8 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 3,8 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma, uşor mai mare decât cea de 5 miliarde de lei programată în iunie, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Soluția oferită de BNR pentru relansarea economică
Relansarea economică este posibilă doar cu suport financiar semnificativ, a precizat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, arătând cum pot fi banii pot fi atrași de pe piața de capital.
Statul ar trebui să îşi aducă companiile la bursă şi, astfel, să le maximizeze valoarea, listarea reprezentând un pas mare şi util pentru România, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la un eveniment de specialitate.
„Este nevoie ca statul să îşi aducă companiile la bursă şi, astfel, să le maximizeze valoarea”, a declarat Popa, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).