Cifrele publicate de BNR arată că Ministerul Finanţelor a împrumutat astăzi, 22 martie, 400 de milioane de lei de la bănci. Acest lucru a fost realizat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 44 luni, la un randament mediu de 2,40% pe an.
Ministerul Finanţelor a împrumutat astăzi 400 de milioane de lei de la bănci
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 704,5 milioane de lei, conform cifrelor transmise de către Banca Naţională a României (BNR).
De asemenea, în data de 23 martie este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
Finanțarea bugetului de stat
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, arată datele BNR.
Tranzacții la BVB de peste 1,4 miliarde de lei în prima oră de la debutul ședinței de luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 1,4 miliarde de lei (286,8 milioane de euro), după o oră de la debut, din care 1,39 miliarde de lei erau tranzacţii cu obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 17 companii, înregistra o apreciere de 0,16%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, indica o creştere de 0,15%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,03%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a câştigat 0,01% din valoare.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era singurul pe minus, cu 0,28%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a apreciat cu 0,22%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Alumil Rom Industry (+10,31%), SSIF BRK Financial Group (+3,3%) şi Ropharma (+2,65%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Romcab (-13,2%), Compa (-2,99%) şi Aerostar (-2,86%).