Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 775,8 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 49 de luni, la un randament mediu de 3,12% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 825,8 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Ministerul Finanţelor Publice vine în ajutorul românilor
Din luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a aprobat până în prezent, ajutoare de stat pentru proiecte cu impact major în economie şi proiecte de dezvoltare regională cu investiţii totale de peste 1,76 miliarde de lei, în baza schemelor pe care le administrează.
Potrivit unui comunicat al instituției, valoarea ajutorului de stat acordat celor 21 de proiecte noi depăşeşte 664 de milioane de lei (140 de milioane de euro). Conform MFP, proiectele beneficiare vor crea 2.612 noi locuri de muncă şi vor contribui cu peste 808 de milioane de lei la dezvoltarea regională, prin taxele şi impozite suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora. Investiţiile sunt concentrate în industria auto, industria aeronautică, alimentară şi producţia de electrocasnice.
Totodată, în această perioadă, MFP a plătit o finanţare de peste 499 de milioane de lei, pentru acordurile emise anterior, în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014 (stimularea investiţiilor cu impact major în economie, care finanţează activele corporale şi necorporale aferente unei investiţii noi) şi de peste 37 de milioane de lei, pentru acordurile pentru finanţare emise anterior în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014 (sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă).