Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu critică pensiile şi salariile prea mari din sectorul bugetar.
„Am în faţă un tabel al eficienţei lucrătorilor din sectorul public, ca să vorbesc foarte popular. În acest tabel avem de exemplu Germania, cea mai eficientă ţară. Are venituri bugetare de 43,5% din PIB, iar cheltuielile de personal reprezintă mai puţin de 17% din veniturile bugetare. Statul pe poziţia 21, cheltuieşte 9% din PIB pe salariii, într-un total de venituri de 39%. Acest stat se numeşte Bulgaria. Statul pe locul 7, are un venit la buget de 32,8% din PIB, cheltuieşte 10,2% din PIB cu remumenerarea personalului (31,1% din veniturile bugetare). Este vorba de România”, a avertizat ministrul Finanţelor într-o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
„Este evident că în România, cheltuiala bugetară este mult dincolo de eficienţă, dincolo de ceea ce ne putem permite, dincolo de ce asigură funcţionalitatea statului pe termen mediu şi lung. Noi cheltuim enorm pe cheltuieli sociale şi cheltuieli salariale ceea ce ne împiedică să facem ceea ce ne cer cetăţenii: să dezvoltăm infrastructura, să susţinem agricultura, serviciile sanitare, educaţia sau cultură, inclusiv mai mulţi bani pentru administraţiile locale ca să avem mai puţine gropi pe stradă”, a mai spus Vlădescu.
„Nu facem acest tip de politică pentru că ne place, pentru că cineva din Guvern ar avea ceva cu cetăţenii României cum că au salarii sau pensii mai mari. Am văzut şi tabelele cu salariile şi veniturile din România şi sunt printre cele mai mici din UE. Dar niciodată această ţară nu va putea să crească dacă nu va cheltui bani pentru investiţii”, anticipează Vlădescu.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a avertizat că actualul sistem de pensii „se va prăbuşi” în următorii ani şi că este nevoie de o echilibrare a bugetului pensiilor, care anul aceasta de exemplu, va închiţi subvenţii de 7 miliarde de lei, în plus faţă de contribuţiile colectate.
În domeniul asistenţei sociale, Şeitan a anunţat că vrea să elaboreze un cod al asistenţei sociale, pentru că nu este posibil ca beneficiarii de ajutoare sociale să se ducă cu Mercedesul să colecteze banii.