Ministerul Finanțelor vrea să împrumute peste 4,4 miliarde de lei în luna iunie. Suma este mai mare decât cea programată pentru luna mai
Ministerul Finanțelor Publice a planificat împrumuturi de 3,9 miliarde de lei de la băncile comerciale pentru luna iunie 2022. Din acestă sumă, 200 de milioane de lei va fi împrumutată printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în timp ce 3,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.
De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice mai spune că la aceste împrumuturi se poate adăuga suma de 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Cei 4,455 miliarde de lei vor fi folosiși pentru refinanțarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetului de stat, suma fiind cu 1,725 de miliarde de lei mai mare decât cea programată pentru luna mai.
Monitorul Oficial a publicat un prospect în care se arată că Ministerul Finanțelor a programat o licitație pe data de 9 iunie, pentru o emisiune de certificate cu discount. Valoarea acesteia este de 200 milioane de lei, iar scadența este programată pentru data de 29 mai anul viitor.
Vor fi lansate nouă emisiuni de obligațiuni de tip benchmark
Potrivit informațiilor oferite până în prezent, pe parcursul lunii iunie vor avea loc nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,7 miliarde de lei. În plus, va exista și o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În total, vorbim despre 555 milioane de lei.
Așadar, pentru luna iunie au fost programate patru emisiuni de 500 de milioane de lei, în zilele de 2, 6, 20 şi 27 iunie, două de 400 de milioane de lei în zilele de 9 şi 16 iunie şi trei emisiuni de 300 de milioane de lei în 2, 6 şi 23 iunie.
Împrumuturi de 2,4 miliarde de lei în luna mai
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 2,4 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 2,2 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.
La această sumă s-a putut adăuga suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 2,73 de miliarde de lei, este cu 675 de milioane lei sub cea de 3,405 miliarde de lei programată în luna aprilie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.