Deşi pentru emisiunea de azi, scadentă în ianuarie 2016, MFP anunţase un volum indicativ de 600 milioane lei, sumele puse la bătaie de bănci şi clienţii lor au depăşit de aproape 9 ori acest nivel – 5,26 miliarde lei.
Văzându-se în mijlocul grămezii de bani, MFP s-a mulţumit să atragă o sumă doar de 3 ori mai mare decât cea programată, mai exact 1,8 miliarde lei. Sau doar o treime din sumele licitate.
Chiar dacă a atras cu mult peste nivelul programat, MFP a reuşit să negocieze un randament mediu în scădere, de 6,03%.
La ultima licitaţie cu o scadenţă relativ similară, MFP a negociat un randament mediu de 6, 14%, iar în luna noiembrie a plătit 6,61%.
Se observă că străinii sunt cu atât mai interesaţi de bondurile româneşti cu cât scadenţele sunt mai mari, ceea ce permite Finanţelor să atragă sume importante pe termen lung pentru prima oară după foarte mulţi ani.
În prima lună din 2013, MFP vrea să împrumute 4,6 miliarde de lei de la bănci, prin opt emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar pentru primul trimestru din acest an, intenţionează să facă împrumuturi de pe piaţa internă de circa 18-20 miliarde lei, prin emisiuni de titluri de stat.
Deja în primele trei licitaţii din ianuarie, MFP a atras circa 4 miliarde lei, de peste două ori mai mult decât avea programat – 1,9 miliarde lei.
Interesul crescut pentru bondurile româneşti a făcut ca leul să se aprecieze semnificativ în ultimele zile pe piaţa valutară. Azi cursul a coborât chiar sub 4,37 lei la un moment dat, care este cel mai mic nivel din ultimele 9 luni.