Vestea momentului pentru România. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat bilanţul principalelor activităţi derulate în intervalul 3 mai – 9 iunie, odată cu preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloș.
Menționăm faptul că acesta a mai deținut același portofoliu și în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, moment în care România a raportat o absorbţie de 4,4 miliarde de euro.
Ministrul a explicat însă că în mandatul anterior au existat nenumărate negocieri cu Comisia Europeană, având în vedere situația dificilă de la acel moment.
„Mandatul anterior a stat în special sub semnul negocierilor cu Comisia Europeană în contextul nevoii de realocare urgentă a finanţărilor ca răspuns la pandemia de Covid-19, în timp ce construiam prima versiune a programelor operaţionale 2021-2027.
Obiectivul în 2020 era ca pentru prima oară România să înceapă negocierile cu Comisia înainte de începerea exerciţiului financiar”, explică ministrul Marcel Boloş.
Referitor la actualul mandat, ministrul susține că pentru România, investițiile sunt ”motorul dezvoltării”. El a subliniat faptul că România are acum o șansă istorică pentru care nu o poate rata, el făcând referire la cele 96 de miliarde de euro de care țara noastră poate beneficia.
România are la dispoziție 96 de miliarde de euro
„Motorul dezvoltării României îl reprezintă investiţiile, iar sursa sigură de finanţare o reprezintă fondurile europene. Avem la dispoziţie aproximativ 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare, datoraţi suprapunerii perioadelor de programare 2014-2020 şi 2021-2027, precum şi planului naţional de redresare şi rezilienţă.
O şansă istorică pe care nu o putem rata! Mă bucur să văd o mobilizare generală atât la nivelul Guvernului României, cât şi la nivelul administraţiei locale şi, foarte important, în rândul aparatului propriu al MIPE”, a afirmat Marcel Boloş.
În ceea ce privește realizările Ministerului pe care le conduce în doar o lună de zile de la preluarea portofoliului, potrivit unui comunicat transmis luni, printre acestea se numără transmiterea Comisiei Europene a Acordului de Parteneriat 2021-2027, dar şi 12 din cele 16 Programe Operaţionale pentru perioada 2021-2027, a căror valoare se ridică la aproximativ 33 miliarde de euro, adică 75% din alocarea totală.
Totodată, Ministerul precizează că în intervalul 3 mai – 9 iunie a fost operaționalizată și emiterea, distribuirea şi încărcarea celor 2,5 milioane de vouchere sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.
Bilanţul principalelor activităţi derulate în intervalul 3 mai – 9 iunie de Ministerul Investițiilor
Sursa citată precizează și că prin programul „Sprijin pentru România” este finanţat sectorul agroalimentar prin Programul Operaţional Competitivitate (POC). Pentru acordarea acestui sprijin, MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, în valoare însumată de 300 milioane de euro, mai indică sursa citată.
Un alt aspect punctat de Minister este transmiterea la data de 31 mai către Comisia Europeană a primei cereri de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sursa citată precizează că această cerere are o valoare de aproximativ 3 miliarde de euro și cuprinde cele 21 de ţinte şi jaloanele aferente trimestrului IV din 2021.
Ministerul amintește și de adoptarea OUG nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit sursei citate, actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuţia lucrărilor, afectate de creşterea preţurilor la materiile prime şi la energie.
În același timp, Ministerul subliniază faptul că odată cu noua ordonanță, peste 7.000 de proiecte vor beneficia de mecanismele prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creşterea preţurilor. „În acest sens, au fost aprobate Metodologiile care oferă beneficiarilor exemple concrete de aplicare a formulelor de ajustare a preţurilor şi explicaţii privind modelul de întocmire a actelor adiţionale la contractele de achiziţie. În final, ne aşteptăm la un impact între 0,7 şi 1,2 miliarde euro, care sprijină deblocarea şantierelor”, se mai arată în comunicat.
Măsura necesară pentru România în perioada post-pandemie
În bilanț se menționează și pașii către finalizarea Măsurii 4.1.1, iar OUG pentru implementarea ei este publică pe site-ul MIPE. „Este o măsură foarte cerută în aceste vremuri de criză prin care trece România post-pandemică, prin care se finanţează granturi pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă, în valoare de peste 400 milioane de euro”, mai adaugă sursa citată.
Un alt aspect punctat de Minister este finalizarea livrării tranşei IV de ajutoare alimentare acordate prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (#POAD).
„În perioada 10-12 mai 2022, o delegaţie a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloş, a purtat la Bruxelles discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Comisiei Europene în vederea validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate. Discuţiile purtate de delegaţia MIPE la Bruxelles au acoperit multiple tematici, de la pregătirea primei cereri de plată a României din PNRR în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) şi 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, până la aprobarea până la începutul lunii iunie 2022 a mai multor scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri”, se mai arată în comunicat.
Sursa citată reamintește și de faptul că în perioada 1-2 iunie, o delegaţie a MIPE a participat la Luxemburg la reuniunea „Consiliului Afaceri Generale – format coeziune”. Acolo au fost purtate mai multe discuţii cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), pe tema implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).