Ministerul italian de Finanţe vrea să-şi vândă participaţia la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA şi poartă în acest sens discuţii cu directorii UniCredit. Negocierile sunt deocamdată în stadiu preliminar.
Ministerul de Finanţe din Italia s-a întâlnit cu directorii grupului UniCredit SpA pentru a discuta despre o posibilă vânzare către această bancă a participaţiei deţinute de Guvernul italian la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Guvernul italian intenţionează să îşi vândă participaţia la Monte Paschi până la finalul lui 2021, iar ministrul de Finanţe, Roberto Gualtieri, a elaborat un proiect de act normativ care autorizează vânzarea.
Ministerul italian de Finanţe vede preluarea de către UniCredit drept o posibilă opţiune pentru participaţia sa majoritară la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, au precizat sursele. Totuşi, discuţiile sunt deocamdată sunt într-un stadiu preliminar, iar Ministerul analizează mai multe opţiuni.
Jean Pierre Mustier, directorul general al UniCredit, a declarat în repetate rânduri că grupul nu este interesat în fuziuni sau achiziţii, însă unii analişti cred că ar putea să îşi schimbe părerea având în vedere că presiunile la adresa UniCredit s-au înmulţit după ce rivalul Intesa Sanpaolo SpA a preluat Unione di Banche Italiane SpA.
Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume, a fost salvată de stat de la faliment în urmă cu 3 ani
Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi di Siena este cea mai veche bancă din lume. Instituţia financiară a fost salvată de la faliment în 2017 de intervenţia statului, iar Guvernul de la Roma a ajuns să deţină o participaţie de 68%, pe care a convenit să o vândă în cadrul unui acord cu organismele europene de reglementare.
Autorităţile de la Roma ar putea începe procesul de vânzare al băncii Monte dei Paschi di Siena după ce vor finaliza o tranzacţie complexă care ar permite băncii să transfere credite neperformante în valoare de peste opt miliarde de euro către managerul de active Amco, o firmă controlată de statul italian, transmite Agerpres.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale, fiind prezent şi în România.